Događaji

pokret otoka

Solarna energetska turneja: od susjedstva do susjedstva

Solarna energetska turneja: od susjedstva do susjedstva
Nikola Čutuk/PIXSELL

Prošlog studenog, tim ZEZ-a (Zelena energetska zadruga) krenuo je u misiju informiranja stanovnika Zagreba o mogućnostima solarnih energetskih projekata vođenih građanima.

Održali su seriju besplatnih predavanja pod nazivom “Kako doći do vlastite fotonaponske elektrane” tijekom turneje kroz 10 četvrti hrvatske prijestolnice. Svibor Jančić, stručnjak za razvoj zajednice u ZEZ-u, bio je jedan od njih.

Tijekom turneje strastveno je dijelio uvide i vrijedne informacije, potičući građane da ulažu u solarnu energiju i uvode novo razdoblje održive energije. Razgovarali smo s njim o solarnoj energiji građana u njegovoj zemlji.

Svibor, posjetili ste 10 četvrti Zagreba u samo jednom mjesecu. Možete li podijeliti motivaciju iza ove opsežne kampanje?

Apsolutno. ZEZ već godinama provodi misiju educiranja građana diljem Hrvatske o instalaciji fotonaponskih elektrana. Cilj je informirati što više građana o ekonomičnosti i vrijednosti ulaganja u solarnu energiju. Ova turneja imala je za cilj ne samo informiranje građana, već i naglašavanje ključne uloge koju solarna energija igra u širem energetskom prijelazu prema društvu neovisnom o energiji.

Možete li pojasniti suradnju s Gradom Zagrebom i značaj projekta LIFE LOOP (Lokalno vlasništvo nad energijom)?

Naša suradnja s Gradom Zagrebom, podržana projektom LIFE LOOP financiranim od strane Europske unije, odražava našu predanost uključivanju građana u njihovo lokalno okruženje. Organiziranjem predavanja na prostoru lokalnih odbora – ustvari entiteta lokalne samouprave – željeli smo raspravu približiti građanima i predstavnicima lokalne vlasti. U ovom kontekstu, “LIFE LOOP” obuhvaća našu strategiju poticanja lokalnog vlasništva i sudjelovanja u energetskom prijelazu.

Kakve koristi solarna energija donosi građanima i Zagrebu kao cjelini?

Do nedavno je Hrvatska značajno zaostajala u usvajanju solarnih rješenja u usporedbi s susjednim zemljama. Razlozi mogu biti različiti, od proceduralnih i administrativnih poteškoća do cijena. Međutim, zahvaljujući zakonodavnim promjenama koje su stupile na snagu početkom 2024., solarna energija postaje prepoznata kao dobra investicijska prilika.

Novi regulatorni okvir osigurava veću sigurnost i uštede za građane koji ulažu u male fotonaponske elektrane, s mogućim uštedama koje sada dosežu do 100%. Osim financijskih dobitaka, građani prepoznaju i šire prednosti, od korištenja solarne energije za toplinske pumpe do napajanja električnih vozila.

Postavljanje malih fotonaponskih elektrana ne koristi samo pojedinačnim domaćinstvima, već pridonosi i širem društvu. Slijedeći primjer drugih zemalja u Europi, solarna energija može biti temelj stvaranja energetskih zajednica, smanjenja emisija ugljika i stvaranja dodane vrijednosti za cijelu lokalnu zajednicu.

Kako su dizajnirana vaša predavanja?

Predavanja pokrivaju tri osnovne tematske oblasti koje pomažu građanima donijeti informiranu odluku o ulaganju u malu fotonaponsku elektranu: tehnički uvjeti za instalaciju, komponente fotonaponske elektrane i administrativni postupci uključeni u proces.

Ono što dodatno razlikuje naša predavanja je upoznavanje građana s konceptom energetskih zajednica, potičući ih ne samo da ulažu u vlastitu fotonaponsku elektranu, već i u zajedničke fotonaponske elektrane u suradnji s sugrađanima.

Što su predsjednici Lokalnih odbora rekli o predavanjima u njihovim četvrtima?

Predsjednici Lokalnih odbora, poput Ivane Molan (Šestinski dol – Vrhovec), Marka Vranića (Lučko), Roberta Šafranka (Podsused) i Gorana Jukića (Sveti Duh), izrazili su snažnu podršku našim naporima. Prepoznaju vrijednost koju predavanja donose građanima, s prisutnima često dijeleći svoja pozitivna iskustva. Postoji zajedničko uvjerenje da energetske zajednice mogu biti transformacijsko rješenje, iako je neprestano obrazovanje i naglašavanje potencijala ušteda ključno za prevladavanje početnog skepticizma.

Kakav interes i zabrinutosti izražavaju građani u vezi usvajanja solarne energije?

Građane najviše zanimaju troškovi, očekivane uštede i prilike za generiranje dodatnih prihoda putem solarne energije. Glavni interes usmjeren je na postavljanje fotonaponskih elektrana na objektima blizu obale gdje očekuju bržu isplativost investicije, kao i inicijative dijeljenja energije u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Zabrinutosti se uglavnom vrte oko administrativnih aspekata, s cijelim procesom koji traje od 6 do 9 mjeseci. Strpljenje postaje ključni faktor u navigaciji kroz put solarnog energetskog putovanja.

A što je s drugim gradovima u Hrvatskoj? Proširuje li se solarna revolucija izvan Zagreba?

Apsolutno. Osim naše opsežne kampanje u 10 zagrebačkih četvrti, održali smo predavanja u 23 grada diljem glavnih regija Hrvatske. Dostavili smo ukupno 36 predavanja za građane i 13 edukativnih sesija za zaposlenike gradske uprave.

Naš fokus nije samo na pružanju predavanja; aktivno potičemo gradove da preuzmu vodeću ulogu u lokalnom energetskom prijelazu. Potičemo ih da sufinanciraju male fotonaponske elektrane za svoje građane. Ambiciozan cilj nam je da svaki grad uspostavi barem jednu energetsku zajednicu, aktivno podržanu i razvijanu u suradnji s građanima. Iako izazovno, vjerujemo da nas ovaj put vodi prema održivoj, demokratskoj i solarnoj budućnosti za Hrvatsku.


Reci što misliš!