Događaji

knin-zadar

Gospodarski rast grada nastavlja se u vidu obnove željezničke infrastrukture

Gospodarski rast grada nastavlja se u vidu obnove željezničke infrastrukture
Filip Brala/PIXSELL

Sljedeće desetljeće bit će desetljeće ulaganja u željezničku infrastrukturu. Zadar tu traži svoju priliku da nakon godina propadanja željezničkih veza obnovi ih i unaprijedi.

Nakon cestovne i pomorske infrastrukture, ulaganja u zračne luke, iduće razdoblje bit će ulaganje u željezničku infrastrukturu posebno nakon što je u okviru TEN-T mreže Hrvatska uvrštena na dva dodatna prometna koridora.

“Mi ćemo zapravo u sljedećim godinama kad govorimo o prometnoj infrastrukturi najviše projekata imati u željeznici. Autoceste su izgrađene, zračne luke su uglavnom napravljene, tako da željeznica je budućnost i ono što ja govorim stalno je da će sljedećih desetak godina biti desetljeće željeznica, ulaganja u željeznice. ” rekao je ministar Oleg Butković.

A u izmjenama prostornog plana Zadar je predvidio željezničku prugu velike propusnosti. Nakon godina priče sve je bliže obnova pruge Knin-Zadar. Ovih dana Hrvatske željeznice pokrenule su javno savjetovanje za projekt obnove te pruge vrijedan 90 milijuna eura. 

“Uz izmještanje trase koja ide iznad same magistrale, iznad Bibinja, dakle rekonstrukcija svih objekata od Zadra do Knina slijedi, ispitivanje same pruge i stavljanje u funkciju same pruge na onu nosivost koja je u konačnici isplativa za funkcioniranje teretno-željezničkog prometa, a to je iznimno značajno i za samu luku Gaženica. ” izjavio je Darko Kasap gradski pročelnik za prostorno uređenje.

Tako bi Zadar uz modernu cestovnu, pomorsku i zračnu infrastrukturu dobio i kvalitetnu željezničku vezu potrebnu za daljnji gospodarski rast. 


Reci što misliš!