Događaji

80% proračuna iz EU fonda

Završen projekt „Benkovački sajam - unapređenje infrastrukture i valorizacija“

Završen projekt „Benkovački sajam - unapređenje infrastrukture i valorizacija“
Mile Marić

U srijedu 27. prosinca 2023. godine u multimedijalnoj dvorani Zavičajnog muzeja Benkovac održana je završna konferencija za javnost i medije u sklopu projekta „Benkovački sajam - unapređenje infrastrukture i valorizacija“.

Kolika je važnost benkovačkog sajma za lokalno stanovništvo, za razvoj i unapređenje sajamske djelatnosti, te u novije vrijeme za razvoj i unapređenje turizma na području Grada Benkovca svjedoči stoljetna tradicija sajma u Benkovcu.

Stoga je i ovaj projekt prema svojoj važnosti jedan od najvažnijih projekata koje Grad Benkovac provodi kroz Intervencijski plan u sklopu Programa  integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, koristeći sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kako je na početku konferencije naglasio zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica.

Svi projekti Intervencijskog plana kao i projekti koje Grad Benkovac provodi paralelno kroz proteklo razdoblje rezultirat će pozitivnim učincima vidljivim kroz poboljšanje uvjeta za razvoj gospodarstva, uređenjem komunalne i javne infrastrukture, izgradnjom cesta, vodovodnih mreža i sličnih infrastrukturnih objekata što u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva.

Također, vjerujemo kako će Grad Benkovac nastaviti rasti i razvijati se kao središte Bukovice i Ravnih kotara koristeći potencijale prostornog značaja Grada Benkovca, povećavajući kapacitete za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, s naglaskom na poljoprivrednu i ekološku proizvodnju, prerađivačke djelatnosti, trgovinu i održivi turizam, zaključio je zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica.

U nastavku konferencije voditeljica projekta i ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca gospođa Davorka Krnčević uz kratku prezentaciju upoznala je nazočne sa svim fazama ovoga projekta. Naglasila je kako je ovaj projekt bio podijeljen u 4 grupe radova:

GRUPA - IZGRADNJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE
GRUPA - IZGRADNJA OBJEKTA ZA KONTROLU ULAZA NA BENKOVAČKOM SAJMU
GRUPA - IZGRADNJA OBJEKTA ZA IZOLACIJU BOLESNIH ŽIVOTINJA
GRUPA - IZGRADNJA AUKCIJSKE DVORANE

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 4.181.796,10 Eura, od čega su bespovratna sredstva iz fondova EU iznosila 2.258.090,69 Eura ili 80%. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 30. travnja 2021. do 31. prosinca 2023. Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partneri na provedbi projekta bili su  Razvojna agencija Grada Benkovca i gradsko komunalno poduzeće Benković d.o.o.                                                                                                    
1. GRUPA - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA - 1. FAZA

Izvođač radova: GOLEMI, vl. Vinko Golem
Stručni nadzor nad građenjem i koordinator zaštite na radu: GIN Company d.o.o.
Završetak radova: 26. lipnja 2023. godine
Ukupna vrijednost radova:  1.491.228,54 Eura 

GRUPA - OBJEKT ZA KONTROLU ULAZA NA BENKOVAČKOM SAJMU

Izvođač radova: Reliance d.o.o.
Stručni nadzor nad građenjem i koordinator zaštite na radu: GIN Company d.o.o.
Završetak radova: 30. rujna 2023. godine
Ukupna vrijednost  radova: 362.863,97 Eura

GRUPA - OBJEKT ZA IZOLACIJU BOLESNIH ŽIVOTINJA

Izvođač radova: RELIANCE d.o.o.
Stručni nadzor nad građenjem i koordinator zaštite na radu: GIN Company d.o.o.
Završetak radova: 30. rujna 2023. godine
Ukupna vrijednost radova: 199.005,63 Eura

GRUPA - AUKCIJSKA DVORANA

Izvođač radova: INERO d.o.o.
Stručni nadzor nad građenjem i koordinator zaštite na radu: GIN Company d.o.o.
Završetak radova: 11. prosinca 2023. godine
Ukupna vrijednost radova: 2.198.121,13 Eura

Kako bi se završili kompletni radovi na uređenju Benkovačkog sajma preostalo je još za gradnju:

•    građenje građevine poslovne namjene (2. b skupine) - zgrada uprave Benkovačkog sajma
- Faza V

•    građenje građevine ugostiteljsko - turističke namjene (2. b skupine) - edukativno -turistička zgrada - Faza VI

•    građenje građevine ugostiteljsko - turističke namjene (2. b skupine) - restoran - Faza VI

Popločavanje prostora za ponuđače - Faza VII

Za pojedine faze uređenja Benkovačkog sajma ravnateljica Razvojne agencije Benkovac Davorka Krnčević najavila je kako su već prijavljeni projekti i zatražena sredstva iz EU fondova.

Realizacijom ovoga projekta postignuti su opći ciljevi projekta, a to je prostorni cilj koji podrazumijeva iskoristivost potencijala prostornog značaja Grada Benkovca kroz očuvanje i održivo korištenje prostornih resursa. Gospodarski cilj je postignut povećanjem kapaciteta na području Grada Benkovca za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, s naglaskom na poljoprivrednu i ekološku proizvodnju, prerađivačke djelatnosti, trgovinu i održivi turizam.

Specifični ciljevi projekta su osigurati poljoprivrednicima siguran plasman roba i omogućiti im poticanje i stvaranje novih tržišta kroz proizvodnju i organizaciju otkupa poljoprivrednih proizvoda na jednom mjestu, na Benkovačkom sajmu. Također, osiguravanje okvira za razvoj tradicijskih proizvoda, tradicijskih zanata koje u konačnici vode i do zaštite takvih proizvoda i prepoznavanja u Europi (proizvodnja hrane i preuzimanje skrbi za prostornu, društvenu i gospodarsku kvalitetu življenja stanovnika ruralnih područja).

Ciljane skupine ovoga projekta su poljoprivredni proizvođači, vlasnici tradicijskih obrta, poduzetnici, OPG-i, ostali trgovci i proizvođači,  a krajnji korisnici su stanovnici Grada Benkovca, turisti različitih profila i trgovci.


Reci što misliš!