Događaji

nema većinu u Gradskom vijeću

Gospić: Neizvjesno hoće li gradonačelnik podnijeti prijedlog proračuna

Gospić: Neizvjesno hoće li gradonačelnik podnijeti prijedlog proračuna
Marko Dimic/PIXSELL

Svi u gospićkom Gradskom vijeću nadaju se da će gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) predati prijedlog proračuna za 2024. godinu, koji će potom biti usvojen do kraja godine, kako ne bi došlo do novih izbora, rekla je u petak Hini predsjednica Gradskog vijeća Anamarija Zdunić.

Mi smo u stanju sazvati sjednicu Gradskog vijeća, zakon kaže samo da se saziva u roku koji omogućava sazivanje, a danas je ono moguće i elektroničkim putem s dostavom materijala za sjednicu, nije potrebno slanje poštom fizički s potpisivanjem dostavnica i slično, kaže Zdunić, koja je u Gradsko vijeće ušla kao nezavisna vijećnica s liste HSP-a, nositelja Karla Starčevića.

“S obzirom na izvanrednost situacije vjerujem da su svi vijećnici uz svoje mobitele i da bi se u najkraćem roku sastali u Gradskoj vijećnici, jer radi se o najvažnijem gradskom aktu, proračunu”, poručila je Zdunić.

Starčević više nema većinu u gospićkom Gradskom vijeću, od 15 vijećnika sedam ih je iz njegovog HSP-a, četiri iz HDZ, tri iz stranke LiPO Darka Milinovića i jedan iz Domovinskog pokreta.

Predsjednik gospićkog HDZ-a i gradski vijećnik Mario Stilinović ocijenio je kako se u HSP-u događa neki raskol, odnosno da je to posljedica toga što HSP-ovi vijećnici nisu podržali Prostorni plan u dijelu koji se odnosi na lokaciju gradnje nove kaznionice, iako je Starčević za tu lokaciju.

“Riječ je o lokaciji na užoj periferiji Gospića, gdje se već nalaze zatvorski objekti, na koju su još u travnju, uz predstavnike Ministarstva pravosuđa i uprave, svoje potpise stavili župan Ernest Petry i gradonačelnik Starčević”, rekao je Stilinović.

Gubi se šansa za izgradnju zatvora u Gospiću?

Time Stilinović naglašava da HSP-ovi vijećnici već osam mjeseci znaju za lokaciju koja im je tek sada postala sporna, ali tvrdi kako ne zna pozadinu njihova otpora.

Vijećnici HDZ su podržali projekt gradnje nove kaznionice, jer vide šire benefite od tog projekta, dodao je, a vjeruju da se ovim potezom gubi šansa za izgradnju zatvora u Gospiću. Ako sve krene ispočetka, vjerojatnije je da će se graditi u nekom drugom gradu.

Ni predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave nisu sa sigurnošću mogli odgovoriti na pitanje ima li vremena za izmjenu lokacije ili je taj projekt za Gospić izgubljen, a to pak dovodi u pitanje i gradnju gospićke zaobilaznice, jer je ona usko vezana na gradnju pristupne ceste planiranom kaznioničkom kompleksu.

U četvrtak je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša (nezavisna na listi HSP-a) rekla Hini da je Starčević u srijedu, dan uoči sjednice Gradskog vijeća, povukao svoj prijedlog proračuna bez obrazloženja, pa je bio usvojen samo rebalans proračuna za tekuću godinu.

Na pitanje zašto je Starčević povukao prijedlog proračuna Prša kaže da joj nije poznato, a gradonačelnik nije bio na poslu i nikome se nije javljao na telefon.

No, kako Hina doznaje u Gradskoj upravi, u petak je Starčević došao na posao i održao niz sastanaka i konzultacija.


Reci što misliš!