Događaji

Za čak 50 posto

Od 1. siječnja smanjuje se cijena dječjeg vrtića u Općini Preko

Od 1. siječnja smanjuje se cijena dječjeg vrtića u Općini Preko

Zahvaljujući odluci Vlade RH o dodijeli dodatnih godišnjih sredstava općinama i gradovima za fiskalnu održivost dječjih vrtića, Općina Preko je dodijeljeni iznos od 85.370 eura godišnje odlučila uložiti u smanjenje cijene dječjeg vrtića za 50 posto, povećanje plaća djelatnika dječjeg vrtića za 10 posto, dodatno obrazovanje djelatnika te uređenje postojećih vrtićkih objekata i njihovih igrališta.

-U Općini Preko djeca i mladi uvijek su prioritet te sustavno i kontinuirano provodimo brojne mjere i projekte koji omogućuju kvalitetnije odrastanje, obrazovanje i život djece na otoku općenito. Na sve raspoložive načine pokušavamo stvarati bolje uvjete života za djecu, mlade i obitelji s djecom, a sve s ciljem sprječavanja depopulacije, odnosno ostanka mladih na otoku, objašnjava općinski načelnik Jure Brižić.

Možemo reći, dodaje, da općina prati djecu od rođenja pa sve do odrasle dobi te cijelom paletom mjera pokazujemo da nam je briga za djecu i mlade na prvome mjestu.

Navodi da već od prve godine života djeca, tj. njihovi roditelji dobivaju naknadu za novorođenčad koja se kreće od 1000 eura za prvo dijete te  2000 i 4000 eura za drugo i treće dijete pa čak do 8000 eura za četvrto i svako sljedeće dijete u obitelji. Svake godine iz proračuna se izdvoji oko 65.000 eura za te naknade i uvijek s veseljem očekujemo sve više predanih zahtjeva za porodiljnu naknadu jer to znači i da se rodilo više djece, to nam nekako daje nadu za sigurniju budućnost otoka.

-Nadalje, ta djeca kreću u vrtić, u koji je na području Općine Preko upisano oko 80 mališana, a već dugi niz godina općina roditeljima sufinancira troškove usluga vrtića. S obzirom na novu Vladinu odluku o dodjeli sredstva općinama i gradovima kao podršku financiranju dječjih vrtića, Općina Preko od sljedeće godine planira dodatno smanjiti roditeljsku participaciju u cijeni vrtića za 50 posto i na taj način im dodatno olakšati kućni budžet, ističe.

Kada vrtićka djeca postanu školarci, opet ih čekaju popularne mjere Općine Preko, koja već godinama financira nabavu udžbenika za  osnovnoškolce, a nakon što je država prije četiri godine uvela financiranje udžbenika, općinska uprava i dalje pomaže u sufinanciranju nabave radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala. Ove godine naknada je podignuta sa 400 kuna (53 eura) na 60 eura.

-I po završetku obaveznog obrazovanja brinemo za naše mlade te i dalje ulažemo u njihovo znanje kroz stipendije za studente, odnosno financijsku bespovratnu pomoć. Godišnje u prosjeku potpišemo ugovore s oko 40-ak studenata, a stipendije koje su dosad iznosile 400 kuna (53 eura), ove smo godine povećali na 80 eura (oko 600 kuna).

Budući da su se svi životni troškovi povećali, odlučili smo na ovaj način dodatno pomoći roditeljima u školovanju djece, u nadi da će im to barem malo pomoći u kućnom budžetu te studentima olakšati studentski život i dodatno ih motivirati da što prije završe upisane fakultete te da se po završetku studija vrate na rodni otok i stečeno znanje ulažu u njegov razvoj, kaže načelnik Brižić.

I tu, podsjeća, ne završava briga za mlade! Kad zasnuju obitelji, općina ih dodatno motivira za ostanak na otoku subvencioniranjem rata stambenih kredita za mlade, koje su prije dvije godine dodatno podignute sa 700 kuna (92,90 eura) na 1000 kuna (132,72 eura). Dodatno, produžen je rok subvencioniranja za jednu godinu za svako novorođeno dijete za primanja subvencije.

-Ovom mjerom nastojimo pomoći mladim obiteljima da riješe stambeno pitanje i ostanu živjeti na otoku te pozitivno utjecati i na demografsku sliku naše općine i otoka općenito, poručuje.

A osim financijskih pomoći i mjera, Općina Preko kontinuirano provodi i brojne infrastrukturne projekte koji se tiču djece i mladih te utječu na kvalitetu njihova, odnosno života obitelji s djecom.

Na području općine četiri su vrtićka objekta – u Preku je matični vrtić, a u Sutomišćici, Lukoranu i Ugljanu područni odjeli. Do 2019. godine postojala je samo usluga poludnevnog boravka djece, i to samo za djecu stariju od tri godine jer za to nisu postojali uvjeti u smislu veličine vrtića, organizacije rada, broja odgajateljica i sl.

Zbog sve veće potrebe za cjelodnevnim boravkom i uvođenjem jasličke skupine, proširena je zgrada postojećeg vrtića u Preku, uveden novi sustav grijanja i hlađenja, uređena je kuhinja koja zadovoljava sve standarde i uvjete po HASAP sustavu, sanitarni čvorovi, kupljeni su novi namještaj i didaktička oprema. Time su se stvorili fizički uvjeti za cjelodnevni boravak i jaslice, a boravak djece u novijem vrtiću općenito je postao puno kvalitetniji.

U taj projekt uloženo je oko 230.000 eura, a sufinancirali su ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku, Zadarska županija i Općina Preko.

Osim u Preku, cjelodnevni je boravak zbog udaljenosti od matičnog vrtića uveden i u Ugljanu. Za to je također trebalo provesti rekonstrukciju, tj. proširenje kapaciteta postojećeg vrtića, čime je omogućeno provođenje programa cjelodnevnog boravka u vrtiću.

-Na taj način zadovoljili smo potrebe brojnih roditelja kojima je boravak djece u vrtiću za radnoga vremena od velike važnosti. U rekonstrukciju vrtića u Ugljanu uložili smo oko 23.000 eura, a ove godine dodatno smo uredili i okoliš dječjeg vrtića u Preku, koji je obuhvatio obnovu vanjskih terena i okoliša, zamjenu dotrajale ograde, uređenje zidnih površina ograde i prilagodbu za crtanje u sklopu dječje igre, postavljanje novih metalnih dvorišnih vrata, vrtne drvene ostave za igračke i raznorazni pribor te postavljanje fiksne drvene nadstrešnice u dvorištu kako bi se djeci omogućila igra u hladovini za toplijih dana, navodi načelnik Brižić.

Vrijednost toga projekta je oko 22.000 eura, a sufinancira ga Središnji državni ured za demografiju i mlade kroz Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2023. godini.

-U svim mjestima sagrađena su dječja i sportska igrališta, a posebno smo ponosni na nogometno igralište u Sutomišćici, koje je nakon obnove proglašeno jednim od najljepših na svijetu.

Projekt je obuhvaćao novu drenažu terena, postavljanje je umjetne trave, nove ograde, zaštitne mreže i golove. Nogometni klub Sveti Mihovil je nakon 22 godine postojanja dobio novo igralište te je više od stotinu djece s otoka Ugljana i Pašmana napokon dobilo uvjete koje zaslužuju.

U obnovu igrališta uloženo je oko 1,2 milijuna kuna (oko 160.000 eura), a sredstva za obnovu igrališta osigurala je Općina Preko uz sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka, govori općinski načelnik Jure Brižić.

Podsjeća da su zahvaljujući projektu Avantura Kids sagrađena dječja igrališta u Preku, Poljani, Sutomišćici, Lukoranu i Ugljanu, a opremanje je uključilo postavljanje antistres podloge i novih igrala poput tobogana, ljuljački, njihala, klackalica i svega onoga što je djeci potrebno za igru i za normalan motorički razvoj.

U Preku je sagrađeno i novo streetball igralište te obnovljena ostala sportska/školska igrališta u Preku, Sutomišćici, Čeprljandi i Ugljanu kraj škole. Na svima je također postavljena nova antistres podloga, koševi, golovi i sl. U dječja i sportska igrališta uloženo je oko 350.000 eura, od čega je dio financirala Općina Preko, a dio Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, pojedine udruge pa čak i neki privatni donatori.

-Iako su infrastrukturni projekti važni i njima se stvaraju bolji uvjeti za život, jako je bitno osigurati i visoku kvalitetu usluge, pa smo tako u dječjim vrtićima zaposlili dodatne odgojiteljice i pomoćno osoblje te uveli rad logopeda, i to ne samo za rad s vrtićkom nego i školskom djecom.

Uveli smo digitalizaciju upisa djece u dječje vrtiće, čime smo rasteretili roditelje od nepotrebne papirologije i olakšali im sam proces upisa djece u vrtiće koje sada mogu obavljati iz udobnosti vlastitoga doma.

Nismo zaboravili ni na zadovoljstvo djelatnika dječjih vrtića kojima smo do sada dva puta povećavali plaće, a zahvaljujući novoj odluci Vlade sada ih i po treći put podižemo za 10 posto, najavljuje i dodaje da će se i u budućnosti nastaviti ulagati u bolje uvjete za djecu i mlade, a obiteljima s djecom omogućiti kvalitetniji život na otoku.


Reci što misliš!