Događaji

ELARD kongres za LAG-ove u Bruxellesu

Projekt Rural Flavours LAG-a Bura nominiran za LEADER nagradu razdoblja 2014-2020 za najbolji projekt

Projekt Rural Flavours LAG-a Bura nominiran za LEADER nagradu razdoblja 2014-2020 za najbolji projekt
LAG Bura

LAG „Bura“ sudjelovao je na ELARD kongresu za LAG-ove 18. i 19. prosinca u Bruxellesu. Republiku Hrvatsku su predstavljali Predsjednik i djelatnici LAG-a „Bura“, Bojana Markotić iz LEADER mreže Hrvatske i Lidija Pavić-Rogošić iz udruge Odraz.

Na kongresu se raspravljalo o budućnosti LEADER-a u europskim politikama te je bilo više od 800 sudionika iz ruralne Europe i europskih dužnosnika.  

ELARD je ove godine želio okupiti predstavnike programa LEADER i CLLD u Europi kako bi razmotrili ruralni razvoj u Europi, dali mjesto i glas ruralnim područjima u polukrugu Europskog parlamenta i istaknuli izazove ruralnih područja u kontekstu predizborne godine.

Kongres je predvodio predsjednik ELARD-a Thibaut Guignard s kojim je LAG „Bura“ sudjelovao u zajedničkom Erasmus+ projektu Edukacija donositelja odluka i pružatelja socijalnih usluga-kvaliteta usluga, projektu je dodijeljena nagrada Centra za međunarodnu suradnju u obrazovanju (DZS, Češka) za najbolji međunarodni projekt 2019 godine u Edukaciji odraslih pod Erasmusom +.  

LAG „Bura“ je također imao jedinu nominaciju iz Hrvatske na kongresu za projekt „Rural Flavours“ za LEADER nagradu razdoblja 2014-2020 za najbolji projekt. 

Odlučili smo napraviti projekt suradnje Rural Flavours kako bismo našim dionicima iz udaljenih ruralnih područja omogućili promociju i umrežavanje u partnerskim zemljama u cilju pristupa stranim tržištima, kao i plasman proizvoda na području partnera projekta. zemljama. Također, cilj nam je bio implementirati i povećati svijest o organskoj hrani kod djece i odraslih te povećati poštovanje i poznavanje različitih tradicija i naroda.“ 

Nominacija projekta Rural Flavours, jedinog nominiranog projekta iz Hrvatske predstavlja veliku čast i priznanje rada LAG-a „Bura“ kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. 

U sklopu posjeta LEADER kongresu rad LAG-a „Bura“ prepoznali su i europarlamentarci Karlo Ressler i Ladislav Iličić koji su nas srdačno zaprimili u Europskom Parlamentu. Karlu Ressleru smo predstavili svoj rad, projekt Rural Flavours, koncepte naših LAG natječaja te inozemne suradnje te smo razgovarali o budućnosti zelene i digitalne tranzicije koja je u dugoročnom planu europske unije te primili korisne savjete budućnost koncepta europskih projekata. 

S Ladislavom Iličićem smo imali ugodan i konstruktivan razgovor o radu LAG-a i nadolazećim europskim politikama. Predstavili smo svoje projekte suradnje, LAG natječaje i planove za budućnost koncepta rada LAG-ova te razgovarali o Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a „Bura“ 2023-2027.

 Zahvaljujemo se zastupnicima na njihovom vremenu i srdačnosti. 


Reci što misliš!