Događaji

obrada krševitog terena

U Kalima je održana terenska radionica: Kako se nekad kopalo po maslinama

U Kalima je održana terenska radionica: Kako se nekad kopalo po maslinama
Mladen Malik

Terenska radionica pod nazivom „Tradicionalna obrada tla i zatravljivanje maslinika“ održala se u Kalima u nedjelju, 3. prosinca u obiteljskom masliniku Pellegrina Kurtina, na predjelu intrade „Pod Križice - Kanali“.

Doc. dr. sc. Šime Marcelić vodio je tematsku problematiku i uključivao sudionike u raspravu o temi, a knjižničarka Jelena Rušev moderirala je događanje. U programu je sudjelovala učiteljica Ines Kolega koja je u okruženju maslina i klesanih suhozida-mocira čitala dijalektalnu poeziju kaljskog pjesnika Zorana Perina - Džoa.

Tradicionalnu obradu tla, kopanje maslina na kupi, u masliniku su motikama demonstrirali mladići Pellegrin Kurtin i Nino Longin iz Kali.

Starija mještanka, Neda Longin iz Kali pokazala je kako se nekad pijukom - capunom obrađivao krševit teren, po kualjski krasničua od glagola krasničati, što znači - iz kamenog krša stvarati plodan teren.

Mile Stipanov iz Preka okupljenima je prenio svoja iskustva tradicionalne obrade maslinika na stari način.

Nakon zanimljive radionice koja je održana u prohladno nedjeljno popodne, okupljeni su se okrijepili grah varivom po domaći. Da bi iskustvo prošlih vremena i rada u intruadi bilo potpuno, društvo im je čitavo vrijeme pravio domaći tovar, zvan Joso, o kojem brine vlasnik maslinika.

Organizatori 8. Maslinarskog četvrtka su Sveučilište u Zadru - Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Turistička zajednica Općine Kali.

Nakon berbe maslina, na otocima bi tradicionalno započelo okopavanje maslina, na dijalektu zvano „kopanje maslina na kupi“. Takav način obrade tla u masliniku zapravo je bio jedini način kojim su maslinari mogli održavati tlo i kontrolirati korov.

Uz ispašu magaraca, koza ili ovaca koje su otočani imali, cijeli je otok imao potpunu drugačiju vizuru. Dolaskom plina u bocama na otok smanjila se potreba za sječom šume za ogrjev i kuhanje, a također se smanjio i broj stoke te je otok polagano poprimio današnju vegetaciju.

Slijedom te duge tradicije uzgoja masline u našem kraju cilj je ovog 8. Maslinarskog četvrtka osvijestiti način obrade tla koji je gotovo izumro i prenijeti ta saznanja na mlađe naraštaje kako bi upoznali svoje korijene, poručuju organizatori iz Zadarskog sveučilišta.

U svjetlu novih spoznaja o pokrovnim usjevima na radionici su se istaknule prednosti i mane obrade tla i zatravljivanja maslinika.


Reci što misliš!