Događaji

HZJZ

Odazovite se na besplatan mamografski pregled jer rano otkrivanje raka u 90% slučajeva rezultira izlječenjem

Odazovite se na besplatan mamografski pregled jer rano otkrivanje raka u 90% slučajeva rezultira izlječenjem

Tijekom 17 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja dojke učinjeno je oko 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno oko 10 000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60 % bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

Ako imate između 50 i 69 godina, a u posljednje dvije godine niste dobili poziv na mamografski pregled u sklopu Programa, možete se obratiti na broj telefona Vašeg županijskog zavoda za javno zdravstvo i dogovoriti besplatan mamografski pregled, poziva Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pozivni centar za sve informacije vezane uz Program na području Zadra nalazi se u ZJZ Zadar, Ljudevita Posavskog 7a Zadar, a pozivni besplatni broj telefona je 0800 200 157.

Mamografsko snimanje se obavlja u Općoj bolnici Zadar, Bože Peričića 5.

Više o samom programu možete saznati na web stranicama Ministarstva zdravstva.

Mobilni mamograf u ranom otkrivanju raka dojke

U tijeku provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, analizirajući podatke o odazivu, uočili smo slabiji odaziv u rubnim dijelovima županije, pišu na stranici Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Suradnjom sa Zadarskom županijom i jedinicama lokalne samouprave te uz njihovu financijsku pomoć, na kraju svakog ciklusa organiziramo akciju dovođenja mobilnog mamografa u rubna područja Zadarske županije kako bi poboljšali odaziv i uključili što veći broj žena u preventivne aktivnosti u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti.


Reci što misliš!