Događaji

dijabetes

Glukagon u spreju stavljen na osnovnu listu HZZO-a

Glukagon u spreju stavljen na osnovnu listu HZZO-a
Pixabay/Ilustracija

Nakon inicijative Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i stručnog mišljenja Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, HZZO je ukinuo doplatu za lijek glukagon za nazalnu primjenu i uvrstio ga na osnovnu listu lijekova, što su udruge pozdravile.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) lijek glukagon za liječenje teške hipoglikemije u odraslih i djece stavio je na osnovnu listu krajem prošle godine, no u međuvremenu je uveo doplatu od 43 eura. Ipak, nakon inicijative udruga, došlo je do izmjene kriterija na osnovnoj listi lijekova za primjenu na teret obveznog osiguranja.

Iz udruga ističu kako je ta vijest najviše razveselila djecu i mlade sa šećernom bolešću tipa 1, kojih je gotovo dvije tisuće.

"Mi smo jako zadovoljni ovom odlukom. Pogotovo za djecu i adolescente, jer se naša udruga Cukrići doista borila da taj lijek dođe na osnovnu listu lijekova HZZO-a", istaknula je predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach na 93. Danima dijabetologa u Osijeku.

Mach je dodala kako ovo predstavlja i manju brigu za roditelje jer će moći biti sigurniji da će njihovoj djeci netko moći pomoći ovakvom vrstom lijeka ako im se, primjerice, u školi ili vrtiću dogodi da dođu u stanje teške hipoglikemije.

"HZZO je od Hrvatskog Društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora zatražio i dobio stručno mišljenje vezano za lijek glukagon za nazalnu primjenu, koje je uvaženo", istaknuo je predstojnik Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ-u Dario Rahelić. 

Objasnio je kako je time glukagon u spreju stavljen na osnovnu listu HZZO-a za najosjetljivije skupine osoba sa šećernom bolešću tipa 1, te osobe s tipom 2 koje imaju četiri ili više doza inzulina na dan, osobe na inzulinskim pumpama i trudnice.

Iz HZZO-a su u petak priopćili kako status lijeka na Dopunskoj listi nije promijenjen što znači da se kod svih ostalih bolesnika lijek može propisivati i dalje uz doplatu u skladu s registracijskim statusom.


Reci što misliš!