Događaji

3,4 milijuna eura

Radovi na obnovi nekadašnje crkve Svetog Nikole pri kraju

Radovi na obnovi nekadašnje crkve Svetog Nikole pri kraju
TZ Zadar

Do kraja godine projekt obnove crkve Svetog Nikole i pratećih objekata treba u cijelosti biti završen, pa se radovi u velikoj mjeri privode kraju. Na gradilištu se radi punom parom - praši se na sve strane pa smo nakratko u poslu prekinuli mladog praktikanta Vitu Peričića koji dlijetom i čekićem obrađuje kameni vijenac

- Posao je štokanje kamena, što znači da ga pokušavamo postariti na način kako su već postavljeni kameni dijelovi u crkvi, kaže Vito. 

U samoj crkvi Sv. Nikole dočekao nas je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić.

- Većina grubih radova je, možemo reći, završena u samoj crkvi, konzervatorski radovi su također pri kraju, lagano završavamo i zvonik, skidaju se pomalo i skele, te se montiraju elektro-instalacije, klimatizacija, ventilacija, itd. Radi se na puno frontova i svatko radi svoj dio posla, kaže Pešić.

Čitav prostor odiše spojem povijesnoga i suvremenoga.

- Sama crkva koja je iz 18. stoljeća morala je zadržati svoj oblik, svoj izgled i nekakvu svoju izvornost, dok neki drugi objekti koje smo dodali, kao paviljon za eksperimentalnu arheologiju, prate neke moderne trendove, dodaje Pešić.

Projekt obnove, čiji je nositelj Grad Zadar, financiran je kroz ITU Fond s 3,4 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost projekta oko četiri milijuna eura.

Sveukupni projekt podrazumijeva obnovu i/ili izgradnju nekoliko cjelina:

U zgradi crkve u prizemlju uređuje se dvorana za različita događanja poput povremenih izložbi seminara, kongresa, koncerata, i sl. Prostor prizemlja trebao bi ostati bez fiksnih sadržaja, otvoren i prilagodljiv različitim namjenama. Na dvije galerije iznad bočnih brodova crkve uređuje se interaktivni prezentacijski prostor posvećen istraživanju i prezentaciji podvodne kulturne baštine. Uz pojedine privremene izloške, sadržaj bi se prezentirao koristeći moderne tehnologije (3-D vizualizacije i animacije, virtualna stvarnost, različiti interaktivni sadržaji) zajedno s uklopljenim arheološkim izlošcima.

Unutar postojećeg zvonika planirano je uređenje ovog jedinstvenog romaničkog spomenika

U samostanskoj troetažnoj zgradi koja se nadovezuje na crkvu sa sjeveroistočne strane nalaze se prostori vezani uz obavljanje djelatnosti MCPA - uredi za djelatnike, soba za sastanke te spremišni prostori

U prijemnoj zgradi na dvoetažnom prostoru uređuje se prostor za posjetitelje centra koji će svojim sadržajem služiti kao prijemna porta, suvenirnica i knjižara.

Novoizgrađeni Izložbeni paviljon je namijenjen radionicama vezanim uz podvodnu arheologiju i povijest pomorstva (npr. izrade tradicijskih plovila i njihovih dijelova, izrade replika arheoloških nalaza, različite edukativne i praktične radionice usmjerene kako za široku javnost, tako i za ciljane skupine školske djece), kao i prezentacijama povremenog karaktera u sklopu osnovne namjene čitavog kompleksa.

Na istočnoj strani kompleksa obnavlja se srednjovjekovni objekt od kojeg je sačuvano sjeverno pročelje koje gleda na ulicu braće Bersa i djelomično sjeverni i južni zid. Na tom mjestu se gradi dormitorij s tri sobe za goste koji će boraviti u centru tokom tečaja ili provođenja različitih aktivnosti u organizaciji MCPA.


Reci što misliš!