Događaji

“Youth Go Local”

Mladi iz Hrvatske puni dojmova sa susreta u Srimi

Mladi iz Hrvatske puni dojmova sa susreta u Srimi

Na Srimi se od 10.-18. listopada 2023 održala razmjena mladih 40 mladih iz Portugala, Španjolske, Rumunjske, Turske, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, pod nazivom “Youth Go Local”. Kako je protekla razmjena i kako su mladi primijenili znanje usvojeno na razmjeni?

U devet dana, sudionici razmjene naučili su kako napraviti budžet projekta lokalne inicijative, ustanoviti društvene potrebe u lokalnoj zajednici i ostvarivati zadatke radeći u timu i grupnom okruženju. Naučili su o važnosti kreativnog pisanja i pravilnog javnog izražavanja te zaokružili sve sa zaključcima vezanim uz posebnosti rada u multikulturalnom okruženju. Mladi su imali priliku pretočiti sva usvojena znanja i vlastite ideje u projektne inicijative koje su prezentirali predstavnicima lokalnih dionika i medijima prilikom prezentacije upriličene u Gradskoj knjižnici u Vodicama. 

Sad kad su se slegli utisci i mladi su se vratili u svoje lokalne zajednice, željeli smo saznati rezultate koje je razmjena mladih “Youth Go Local” donijela. Osim što su sudionici imali priliku usvojiti vrijedne vještine potrebne za provedbu projekata i inicijativa, imali su zadatak da nakon povratka u svoju okolinu primjene naučeno. 

Neki su svoje znanje podijelili kolegama na fakultetu, drugi u lokalnim organizacijama u kojima volontiranju. U samo prenošenje znanja, sudionici su napisali članke o svom iskustvu na razmjeni, te sudjelovali u izradi e-bookleta koji opisuje tijek razmjene, pregled aktivnosti, te njihova osobna iskustva. 

Ali njihov napredak ne staje tu, bit cijelog projekta je da nastave kroz svoj život, karijeru i društveni angažman primjenjivati znanja kako bi kreirali društvo po mjeri čovjeka i stvorili lokalnu zajednicu u kojoj je svaki pojedinac jednako vrijedan.

Udruga Argonauta projekt je provela u sklopu Akreditacije za mlade, čiji je strateški cilj omogućiti mladima aktivno sudjelovanje u društvenom životu lokalne zajednice te osnaživanje mladih kroz nova znanja, vještine i kompetencije. Akreditacija omogućuje organizacijama, nositeljima i partnerima izgradnju kapaciteta za rad s mladima te usvajanje i razvoj novih alata i metoda neformalne edukacije za rad s mladima unutar udruge Argonauta i partnerskih organizacija.

Projekt se provodi zajedno s partnerskim organizacijama: Zdruzenie na gragjani KREATOR Kumanovo (Sjeverna Makedonija), Experimentáculo Associação Cultural (Portugal), AKS Yourself (Rumunjska), Asociación Juvenil Inter - AJ INTER (Portugal), Cappadocia Youth Mobility (Turska).

 


Reci što misliš!