Događaji

oprema posljednje generacije!

Na Odjel za kirurgiju Opće bolnice Zadar stigao je endoskopski stup

Na Odjel za kirurgiju Opće bolnice Zadar stigao je endoskopski stup

Na Odjel za kirurgiju Opće bolnice Zadar stigao je endoskopski stup za minimalno invazivnu kirurgiju prsnog koša. Suvremeni je ovo uređaj koji mijenja dotrajali endoskopski stup koji su naši kirurzi koristili do sada.

Ovo je oprema posljednje generacije s 4K i ICG kamerama koje produciraju sliku vrhunske kvalitete.

U praksi to znatno olakšava izvođenje najsloženijih zahvata u prsnom košu i trbuhu. Takvih je operacijskih zahvata na zadarskoj kirurgiji puno. U prosjeku se godišnje obavi oko 900 operacija u trbuhu. Prednjače operacije žučnog kamenca, preponske kile i zloćudnog tumora debelog crijeva. U prsnom košu se godišnje odradi oko 170 operacija. Mahom je riječ o zloćudnom tumoru pluća.

1e3e1ba3fa657550f81f095534da8d55.jpg?v=2Nabavka endoskopskog stupa od velike nam je važnosti. Prilikom izvođenja kompliciranih zahvata sada imamo bolji pregled, bolju vizualizaciju. Sretni smo što možemo pratiti napredak tehnologije, što nove dosege i metode možemo primjenjivati kod nas u Općoj bolnici Zadar.“, kazao nam je pročelnik Službe za kirurgiju, izv.prof.dr.sc. Ivan Bačić, dr.med.

Vrijednost endoskopskog stupa je 105.584,56 eura, a sredstva je, iz svog proračuna, osigurao Grad Zadar.

Prvi čovjek Službe za kirurgiju, izv.prof.dr.sc.Ivan Bačić, naglasio je i kako su opremom na Odjelu itekako zadovoljni.

Puno bi im značilo ljudsko pojačanje u vidu mladih kirurga, medicinskih sestara i tehničara. Posebno se to osjeti za vrijeme ljetnih mjeseci. Osoblje se tada i trostruko angažira, kaže pročelnik.

Velik broj turista zahtijeva operacijsko liječenje i praćenje, a Odjel kirurgije pruža im svu potrebnu pomoć. Ostaje nada kako će jesen donijeti olakšanje i manje posla osoblju Službe za kirurgiju. Iako u svom poslu ulažu nadljudske napore i oni su ipak samo ljudi kojima treba – malo odmora!

 


Reci što misliš!