Događaji

počinje akcijom darivanja krvi

U Zadru se bogatim programom obilježavaju tri velike obljetnice Hrvatskog crvenog križa

U Zadru se bogatim programom obilježavaju tri velike obljetnice Hrvatskog crvenog križa
Željko Lukunić/PIXSELL

U Zadru će se u srijedu, 25. listopada bogatim programom obilježiti velike obljetnice Hrvatskog Crvenog križa - 145 godina postojanja na tlu RH, 70 godina darivanja krvi u RH u organizaciji Crvenoga križa i 30 godina samostalnosti, odnosno međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao nacionalnog društva.

- Naša priča je i započela u Zadru 1878. godine pa se zbog toga centralna proslava ova tri velika jubileja i održava u Zadru, poručuju iz HCK.

Program obilježavanja:

8:00 do 10:00 Akcija dobrovoljnog davanja krvi (Hrvatsko narodno kazalište, Široka ulica 8)

Budući da je 25. listopad Dan darivatelja krvi u RH, ali i 70. obljetnica prve organizirane akcije u Hrvatskoj, program obilježavanja započinje akcijom darivanja krvi na kojoj će se okupiti brojni darivatelji.

11:00 Predstavljanja slikovnice „Drvo dobrih djela“ (Dječji vrtić Sunce, Veslačka ulica 1)

Hrvatski Crveni križ ima važnu ulogu u odgoju najmlađih za humanost, a ova slikovnica jedan je od alata uz pomoć kojega djeca vrtićke dobi uče o solidarnosti, humanosti i toleranciji.

15:00 Otkrivanje spomen ploče osnivačici Crvenog križa u Zadru grofici Ameliji Lantana, rođenoj Borelli (Poljana pape Aleksandra III 5)

Žene su imale značajnu ulogu u povijesti Hrvatskoga Crvenoga križa, ali se dosad o tome malo govorilo stoga je želja Hrvatskog Crvenog križa skrenuti pozornost na važnost uloge žena ne samo u osnivanju Crvenoga križa, nego i u svakodnevnom djelovanju.

16:00 Predstava „Da sam ja kontesa Dora“ (Hrvatsko narodno kazalište, Široka ulica 8)

Ova predstava poklon je Hrvatskog Crvenog križa djeci Zadra. Grofica Dora Pejačević koja je kao hrvatska skladateljica i violinistica ostavila veliki trag u svijetu glazbe, ostavila je i veliki trag u Crvenom križu. Priča o Dori, osim o umjetnosti, ujedno je i priča o ljudskosti, plemenitosti i volontiranju.

17:00 Pokazna vježba spašavanja iz mora (Obala kralja Petra Krešimira IV, kod Pozdrava Suncu)

Timovi spasilačke službe prikazat će atraktivnu vježbu spašavanja života iz mora uz pomoć specijaliziranih plovila – dva rescue runnera i čamaca.

18:30 Otvorenje izložbe „Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj“ u Kneževoj palači (II Palače / II Palaces, Poljana Šime Budinića 3)

Izložba će prikazati povijest djelovanja Hrvatskog Crvenog križa u šest dvorana, a na izložbi će se, među ostalim, moći vidjeti prvi statut, spisi, fotografije, rukopisi…

19:00 Svečana sjednica u Kneževoj palači (II Palače / II Palaces, Poljana Šime Budinića 3)

Uz vodstvo Hrvatskog Crvenog križa, svečanoj sjednici nazočit će i predstavnici državne i lokalne vlasti.

19:30 Koncert „Baština humanosti“ u Kneževoj palači (II Palače / IIPalaces, Poljana Šime Budinića 3)

Riječ je o replici humanitarnog koncerta koji je prije puno godina održan u Zadru u organizaciji grofice Borelli. Na koncertu će biti izvedena Verdijeva djela u izvedbi Nele Šarić, Nele Gojanović i Grozdane Pavić.

20:00 Domjenak u atriju Providurove palače (II Palače / II Palaces, Poljana Šime Budinića 3)

Zadar će 25.10. oživjeti u proslavi važnih obljetnica Hrvatskog Crvenog križa te pozivamo i vas da nam se pridružite i budete dio ovog posebnog dana. Našim programom želimo proslaviti humanost, solidarnost i trajnu borbu za spas života, a svojim prisustvom i vi ćete pružiti podršku provođenju ovih vrijednosti.

Vidimo se 25. listopada u Zadru, na dan kada se slavi humanost i solidarnost!


Reci što misliš!