Događaji

konferencija u kneževoj palači

Zahvaljujući ITU mehanizmu u Zadru su u relativno kratkom vremenu realizirani brojni projekti

Zahvaljujući ITU mehanizmu u Zadru su u relativno kratkom vremenu realizirani brojni projekti
Dino Stanin/PIXSELL

Zadar je domaćin dvodnevne konferencije posvećene Integriranim teritorijalnim ulaganjima (ITU) u Hrvatskoj.

Predstavnici hrvatskih gradova i Europske urbane inicijative na skupu će razmijeniti iskustva i znanja te predstaviti primjere ulaganja iz ITU mehanizma među kojima su i zadarski projekti. U novom programskom razdoblju hrvatskim gradovima osigurana je znatno veća financijska omotnica - 680 milijuna eura.

Kneževa palača: Konferencija Ostvarivanje visokokvalitetnih integriranih teritorijalnih ulaganja Konferencija na temu ITU mehanizama @ Kneževa palača

Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije:

- Zadar je jedan od primjera dobre prakse dosadašnjeg eu-fondovskog ITU mehanizma ulaganja u gradove, drago nam je da je Europska urbana inicijativa prepoznala Hrvatsku kao partnera za ovo njihovo događanje, mi ćemo danas imati priliku kroz njega vidjeti poljske, češke, talijanske, finske, slovenske primjere gradova i načina na koje su se oni organizirali u kontekstu provedbe ovih urbanih inicijativa, odnosno europskih fondova, za koji smo mi u Hrvatskoj napravili jedan veliki iskorak, odnosno s 350 milijuna eura koliko smo imali u prošloj perspektivi povećali smo ITU mehanizam na 680 milijuna eura. 

Tih 680 milijuna eura služit će gradovima da provode svoje urbane strategije odnosno projekte koji doprinose ostvarenju njihovih vizija razvoja gradova kakve oni žele. 

U dvanaestom mjesecu bi po sadašnjem planu trebali dodijeliti sporazume upravo ITU gradovima temeljem kojih će onda biti stvorene sve pretpostavke da oni mogu krenuti u provedbu projekata temeljem ovoga mehanizma.

Zahvaljujući ITU mehanizmu u Zadru su u relativno kratkom vremenu realizirani brojni projekti koje će sudionici konferencije moći obići kao primjere dobre prakse. Na ta je ulaganja podsjetio Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika:

- Vidjet ćete novi poslovni inkubator, obnovu kompleksa Svetog Nikole i prenamjenu te vrijedne spomeničke baštine u međunarodni Centar za podvodnu arheologiju, Centar za mlade, projekt implementacije pametnih prometnih rješenja uporabom novih tehnologija, izgradnja Gospodarske zone Crno… Kroz ITU instrument u samo nekoliko godina pripremili smo i proveli projekte ukupne vrijednosti preko 30 milijuna eura. 

Ukratko, ITU mehanizam je gradovima dao priliku realizirati projekte prema vlastitim prioritetima, omogućio spoznaju o sposobnostima lokalnih samouprava, možda i najvažnije od svega, dokazao je kako su gradovi brzi i učinkoviti sustavi koji promišljaju, kreiraju i predvode urbani razvoj i puno šireg područja od vlastitih administrativnih granica – kazao je uz ostalo Ćurković.

 


Reci što misliš!