Događaji

rat na bliskom istoku

Izrael se sprema pojačati udare na Gazu

Izrael se sprema pojačati udare na Gazu

Prošla su dva tjedna od brutalnog napada Hamasovih militanata. Izrael se sprema za kopnenu ofenzivu, a pritom je najavio pojačane udare na Gazu. Načelnik stožera izraelskih obrambenih snaga rekao je u subotu da će vojska "ući u Pojas Gaze" i pokrenuti operaciju uklanjanja Hamasa

U subotu je nakratko otvoren prijelaz Rafah kako bi u Gazu ušao prvi konovoj s humanitatnom pomoći. I dok su skupine za ljudska prava pozdravile taj potez, istaknule su da je znatno više pomoći potrebno palestinskoj enklavi, gdje se uvjeti i dalje pogoršavaju.

Kirurg u Gazi kaže da je bolnici u kojoj radi ponestalo zavoja za pacijente s opeklinama.

Dr. Ghassan Abu Sittah, kirurg Liječnika bez granica s kojim je Sky News razgovarao, kaže da zna za otprilike 70 pacijenata s opeklinama od preko 40% tjelesne površine "kojima treba mijenjati zavoje svaki drugi dan". "Sada nam je ponestalo i jedva se snalazimo", kaže.

Dr. Abu Sittah također kaže da je vidio pacijente s prijelomima koji zahtijevaju fiksiranje klinovima i šipkama koje "imaju samo stražnju ploču" (jednostavni oblik gipsane udlage). "Vidio sam pacijente na operacijama s minimalnom opremom", dodao je.


Reci što misliš!

 Izdvojeno