Svjetski dan hrane
Prijatelji životinja uz šokantne podatke upozoravaju na uzroke nestašice vode i hrane
16. listopada u cijelome svijetu obilježava se Svjetski dan hrane kako bi se promicala globalna svijest i potaknulo djelovanje za one koji pate od gladi. Tema i slogan ove godine je: „Voda je život, voda je hrana. Nitko ne smije biti zapostavljen.”
Navedena tema izabrana je kako bi se istaknula ključna uloga vode za život na Zemlji i vode kao temelja naše hrane. Također, time se nastoji podići globalna svijest o važnosti mudrog upravljanja vodom jer brz rast stanovništva, ekonomski razvoj, urbanizacija i klimatske promjene ugrožavaju dostupnost vode.
Tim povodom, Prijatelji životinja ističu da je za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla potrebno mnogo više vode nego za proizvodnju hrane biljnog podrijetla, a prilikom proizvodnje biljnih namirnica zagađuje se znatno manje vode. Navode da, iako se pola milijarde ljudi u svijetu suočava s ozbiljnom nestašicom vode tijekom cijele godine, svejedno se rasipaju dragocjeni prirodne resursi zbog uzgoja životinja za hranu, što je neučinkovito i neodrživo.
Promjena prehrambenih navika i okretanje prema proizvodnji
veganske hrane mogli bi uvelike pridonijeti očuvanju vode i
smanjenju gladi u svijetu.
Poljoprivreda i stočarstvo najveći su potrošači vode i
najveći razlog krize s vodom. Na njih odlazi 70 posto svjetske
svježe vode, dok na domaćinstva otpada 10 posto, a na industriju
20 posto. Prema istraživanju Svjetske organizacije za zaštitu
prirode (WWF), potrebno je 15 500 litara vode da bi se proizveo
jedan kilogram govedine.
Ljudska populacija popije 5,2 milijarda galona vode
svakoga dana, a pojede osam milijarda kilograma hrane. S druge
strane, 1,5 milijarda goveda u svijetu popije 45 milijarda galona
vode svakoga dana, a pojede 50 milijarda kilograma hrane. To više
nije problem rasta populacije, to je problem jedenja
mesa!
Osim tolike konzumacije vode, onečišćenje voda uzrokovano
nitratima i fosforom iz gnojiva te velikim količinama antibiotika
sa životinjskih farma, golem su problem proizašao iz mesne
industrije. Pomanjkanje vode u mnogim dijelovima svijeta već je
doseglo kritične razmjere.
Očekuje se da će zahtjevi za vodom u sljedećih 20 godina
nadmašiti moguću opskrbu vodom za 40 posto.
„Nužno je promijeniti naše prehrambene navike i okrenuti se
biljnim namirnicama kako bismo uštedjeli goleme količine vode i
pomogli riješiti problem gladi u svijetu. Jedini održivi način
prehrane i prehrana budućnosti ona je koja se temelji na
namirnicama biljnog podrijetla”, naglašavaju Prijatelji
životinja.
Naime, u ovome trenutku moglo bi se proizvesti mnogo više nego
dovoljne hrane za prehranu svake osobe na našemu planetu. Unatoč
tome, mnogi ljudi gladuju i umiru od gladi jer se za uzgoj više
od 90 milijarda životinja godišnje potroše enormni prirodni
resursi, uz veliko zagađenje okoliša i najveći utjecaj na
globalno zatopljenje. Samo ako promijenimo naše odluke, hrane će
biti za sve i svi će biti ujedno zdraviji. Stoga Prijatelji
životinja povodom Svjetskog dana hrane pozivaju stanovnike
Hrvatske na informiranje o proizvodnji hrane i potrošnji vode te
na odabir veganskih proizvoda.
Više informacija o Svjetskom danu hrane i održivom življenju može
se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr, dok se
na www.veganopolis.net nalazi Vege izazov,
besplatni servis za pomoć pri prelasku na biljnu prehranu.
Vezane vijesti
-
U zagrebačkom hotelu Zonar, 12.12. točno u 12 sati je održana promocija i najava najvećeg vinskog festivala u Dalmaciji – Zadar Wine Festivala, te kušanje 12 pomno odabranih vina.
-
Povodom blagdana Sv. Lucije najmanji bolesnici dobili su prigodne darove kako bi i oni osjetili radost predbožićnog ozračja.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
Izdvojeno
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Oni koji uspješno prođu natjecanje moći će se prijaviti na ograničene javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih investicijama te ostvariti pravo na najviše 25.000 eura po projektu
Reci što misliš!