Petak na Meat Me 4.0
Mesa i igara: Jutros divljač s Tomom Karamarkom, večeras koncert Elementala
Večerašnjim koncertom grupe Elemental na Staroj pijaci četvrti Festival mesa Meat Me ulazi u svoju završnu fazu. Meat Me 4.0 dosljedno je nastavio niz od tri prethodna festivalska eventa koja su prezentirala gastronomiju, prvenstveno mesne namirnice i jela Zadra i njegovog kraja.
Pa i u svojoj završnoj, vikend fazi, kada je festivalsko radno vrijeme produženo do 24 sata, Meat Me 4.0 nasljeđuje svoja prošla izdanja pod geslom – „Mesa i igara!“.
Zato u petak navečer sviraju Elemental, a u subotu grupa Silente. Zagrebački bend Elemental nastupa večeras u 21 sat i ove godine slavi četvrt stoljeća glazbe i stihova bez kojih je danas teško zamisliti domaću glazbenu scenu.
Bili su među pionirima domaćeg hip hopa, predvodnici generacije koja je jasno izražavala stav, pazeći pritom na umjetničku vrijednost i kvalitetu svakog aspekta kulture koje su bili dio. Remi i ekipa predstavit će nam svoju originalnu glazbenu smjesu koja kombinira različite glazbene žanrove, uključujući hip-hop, elektroniku, rock i alternativni beat.
U petak ujutro gastronomski show priredio je nadaleko poznati zadarski chef Tomislav Karamarko. Tema koju je obradio uz pomoć učenika HTU škole Zadar bila je divljač. Vepar u bogatom tamnom umaku s njokima te teleći medaljoni s brusnicama i vrganjima s knedlama od kruha kao prilogom – jela su kojima je Karamarko dao posvetu dalmatinskoj i hrvatskoj gastronomskoj baštini.
Glavna staništa ove krupne divljači su, bar do prije desetak i više godina, bila daleko od Dalmacije, ali su tamni umaci s divljači odavno ušli u sezonske jelovnike u ovom kraju.
Festivalski se ambijent sjajno ovih dana uklopio u razigranu svakodnevicu glavne zadarske Tržnice. A baš je zadarska pijaca ovih dana puna i šarena: ima tu svega, od kasnih bresaka, jabuka i grožđa, tek pristiglih mandarina, ličkih svježih vrganja, tek ubrane svježe endivije, ali i još uvijek mirisnih rajčica…
U cijelom tom pijačno-festivalskom šušuru dobro je zastati i u opuštajućem atriju Wine Gardena, koji u okviru Meat Me 4.0 vrlo odgovorno i sadržajno predstavlja vina zadarskog kraja.
Dok traje festival dimit će se i s festivalskog roštilja na kojem je moguće dobiti svega, od bifteka do janjetine. Tako će biti, naravno, i večeras kada stižu Remi i Elemental, a ulaz je, naravno, besplatan…
Vezane vijesti
-
Koncelebriranim euharistijskim slavljem u nedjelju, 29.rujna proslavljena je svetkovna sv. Mihovila u župnoj crkvi u Vukšiću. Svečano misno slavlje preslavio je fra Ante Akrap profesor na KBF- a u Splitu, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem, brojnim župljanima i hodočasnicima iz okolnih mjesta.
-
Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda d.o.o. Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar, navode iz zadarskog Vodovoda.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' Šibenik je šestu godinu zaredom, u sklopu obilježavanja manifestacije Mjesec hrvatske knjige, raspisala natječaj za najbolju haiku pjesmu. Ovogodišnja tema je bajka, a forma može biti tradicionalna ili moderna.
Izdvojeno
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Od 2. do 5. listopada 2024. godine u prostorijama Sveučilišta u Zadru održat će se 26. Simpozij - Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta - SORTA 2024.
-
Urarstvo mu je prva ljubav, ali za njega vrijeme kao da je stalo. Ivica Čulina u 75. godini svakog dana pješači na posao, popravlja satove, održava ovaj stari zanat, a popodne pliva. Plivanje mu je druga ljubav koju je otkrio tek u 49. godini života. I odonda otplivao maraton Preko-Zadar čak 23 puta!
-
U subotu 12. listopada 2024. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole u Benkovcu održat će se 24. Izbor za najuzorniju seosku ženu Hrvatske.
Reci što misliš!