Događaji

Potpisan ugovor za projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Sv. Filipu i Jakovu

Potpisan ugovor za projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Sv. Filipu i Jakovu
Ilustracija/Shutterstock

Kad bi realizacija trebala započeti i druge pojedinosti vezane za početak ovoga projekta kojemu je dodijeljeno 5,3 milijuna eura bespovratnih sredstava, otkriva nam Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov

Među ugovorima za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe diljem zemlje, ukupne vrijednosti 159 milijuna eura, koje su jučer uručili premijer Plenković i ministar rada Piletić, jest i projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Sv. Filipu i Jakovu.

Novi dom za starije i nemoćne osobe gradit će se iznad središta Sv. Filipa i Jakova, kraj osnovne škole, a imat će prizemlje i dva kata. Građevina je predviđena za 98-ero korisnika:

Što se tiče našeg projekta na razini županije njegova vrijednost je 7,44 milijuna eura. To je dom za 98 štićenika. Što se tiče dokumentacije mi imamo kompletno izvedbeni projekt i mi smo spremni za natječaj. Naš plan je u roku 30 dana, nismo mogli bez odluke raspisati natječaj, mi raspisujemo natječaj za gradnju i nadamo se da će početkom slijedeće godine početi gradnja.

Rok koji je zadan svima u 18 županija, jer se tri nisu prijavile, je 30. lipnja 2026. godine – nastavlja načelnik Pelicarić:

-Mi planiramo to napraviti prije tog roka, nadamo se, i normalno staviti u funkciju jer smatramo da je to najosjetljivija grupa. Sve su osjetljive normalno, od novorođenog djeteta pa dalje, ali tu se vidi – solidarnost.

Ovim projektom ne bi se samo osigurao smještaj za 98 osoba već bi se stvorila mogućnost pružanja izvaninstitucijske pomoći što znatno povećava broj korisnika:

Neka procjena je da ćemo pokrivati 400 žitelja. Zašto 400? Znači i dnevni boravak… Bit će ljudi, roditelja srednje dobi, koji dicu vode u vrtić, a u dnevni boravak u dom vode svoje roditelje ili jednog od roditelja i u istom putu idu po svoje roditelje i po svoje dite, ako ste me razumili… Aplicirali smo na milijun eura za 20 djelatnika i 135 deinstitucionalno, morat ćemo brinuti o 215 plus 98 što znači da će tu biti zaposleno najmanje 80 ljudi.

Vlada projekt financira s oko 5,4 milijuna eura, a 1,1 milijun eura će financirati Općina – zaključuje načelnik Pelicarić.


Reci što misliš!