Događaji

očuvanje kulturne baštine

Grad Pag postao član Udruge Ars benedictinarum Benediktinskog samostana sv. Margarite

Grad Pag postao član Udruge Ars benedictinarum Benediktinskog samostana sv. Margarite

Na temelju odluke Gradskog vijeća Grada Paga, Grad Pag je postao član Udruge za očuvanje i promicanje sakralne i kulturne baštine grada Paga Ars benedictinarum koju je utemeljio Benediktinski samostan sv. Margarite u Pagu. Gradsko vijeće je, za predstavnika Grada Paga u udruzi, imenovalo gradonačelnika Grada Paga Antu Fabijanića

Donošenjem odluke o pristupanju Grada Paga udruzi Ars benedictinarum Gradsko vijeće je prihvatilo prijedlog predsjednice udruge, opatice, sestre Benedikte Halilović koja se pismeno obratila Gradu Pagu opširnim izvješćem o ciljevima i djelatnostima udruge i prijedlogom za uključenje Grada Paga u udrugu. Opatica Halilović je, u svojem dopisu Gradu Pagu, između ostalog navela:

"Našim građanima je poznato da je uređen prostor zgrade u Koludraškoj ulici u kojoj je potpuno uređena izložba sakralne umjetnosti uz financijsku pomoć Ministarstva kulture RH te je prizemlje uređeno kao lapidarij u kojem su izloženi eksponati vezani uz pašku čipku i digitalizirana paška čipka. S obzirom na važnost za Grad Pag i atraktivnost ovog objekta koji bi se mogao razviti u ishodište vjerskog turizma kao jednog od strateških pravaca razvoja, bilo bi izuzetno važno da se Grad Pag uključi u rad ove Udruge."

Udruga Ars benedictinarum će, između ostalog, pomagati u upravljanju izložbenim prostorom zgrade radi prezentacije, promidžbe i očuvanja sakralne, kulturne i povijesne baštine Benediktinskog samostana i grada Paga, radit će na njegovanju tradicionalnog umijeća izrade paške čipke, izdavat će knjige i časopise, radit će na pronalaženju, otkupu i zaštiti kulturno povijesnih i etnografski vrijednih predmeta i na promicanju volonterstva kao mehanizma izgradnje društvene solidarnosti.

Udruga će se baviti i prodajom prikladnih suvenira i publikacija, organizacijom kulturnih i drugih priredbi, organizacijom domaćih i međunarodnih znanstvenih i znanstveno stručnih skupova, škola, kongresa i seminara u području djelatnosti udruge.

Uz to, udruga će raditi na promicanju, zaštiti, unapređenju, razvoju i trajnom očuvanju sakralne, kulturne i povijesne baštine grada Paga, radit će na upoznavanju domaćih građana i stranaca sa sakralnom i kulturno povijesnom baštinom grada Paga i promicat će vrijednost i važnost te baštine kao kulturnog dobra od značenja za nacionalnu i svjetsku kulturnu baštinu.

 


Reci što misliš!