Događaji

23. rujna

Predsjednik Milanović u subotu će biti u New Orleansu na otvorenju Hrvatske kuće

Predsjednik Milanović u subotu će biti u New Orleansu na otvorenju Hrvatske kuće
HRT

Predsjednik Zoran Milanović u subotu će u New Orleansu sudjelovati na otvorenju Hrvatske kuće, novog kluturnog centra hrvatske zajednice u Louisiani. Hrvatska kuću će u Belle Chasseu, dijelu New Orleansa, otvoriti udruga Hrvatsko-američko društvo (Croatian American Society)

Ova značajna prigoda predstavlja prekretnicu za Hrvatsko-američko društvo na području New Orleansa“, rekao je njezin predsjednik Tony Cibilich, a prenosi lokalni medij New Orleans City Business. 

U glasilu tog udruženja stoji kako će kuća predstavljati snagu hrvatske zajednice u SAD-u te će služiti za njezine aktivnosti, očuvanje baštine i jačanje veza. 

Događaju će prisustvovati i nadbiskup New Orleansa Gregory Aymond i zamjenik guvernera Louisiane Billy Nungesser, najavljuje američki medij. 

Dodaje se kako je izgradnja Hrvatske kuće koštala 5,2 milijuna dolara, te da se gradila od prosinca 2021. do kolovoza ove godine. Izgrađena je u hrvatskom stilu, navodi se.  

Folklife in Louisiana, stranica uprave za kulturu te savezne države, piše kako na području New Orleansa živi nekoliko tisuća stanovnika hrvatskog podrijetla. 

Većina njih stiglo je s dalmatinske obale i s Pelješca, neki već u 18. stoljeću, no većinom između 1900. i 1914. godine. 

Ta stranica piše kako je emigracija Hrvata u SAD u 19. stoljeću prvenstveno bila usmjerena na New Orleans, te da se radilo o ribarima koji su potom dali značajan doprinos kuhinji i industriji te savezne države. 

 


Reci što misliš!