Događaji

U FOKUSU EUROPSKI IZBORI

Jaume Duch Guillot gostuje na Weekend Media Festivalu u Rovinju

Jaume Duch Guillot gostuje na Weekend Media Festivalu u Rovinju
pixabay.com

Jaume Duch Guillot, glavni direktor komunikacijske službe i glasnogovornik Europskog parlamenta, na Weekend Media Festivalu u Rovinju, predstavnicima domaće i regionalne marketinške, medijske i kreativne industrije predstavit će glavne značajke institucionalne kampanje, uoči europskih izbora 2024

Na panelu Nemoj scrollati - zaokruži koji će se održati u subotu, 23. rujna u 11:45 u dvorana Vikendica, Duch Guillot posebno će se osvrnuti na aktiviranje mladih glasača i načine na koji se Europski parlament obraća mlađoj generaciji.

4fde481095250d10b076ffa23b94a086.jpg?v=2

Govorit će i o izazovnom geopolitičkom kontekstu u kojem će se izborna kampanja voditi, analizirat će faktore koji utječu na izlaznost, promjene koje traže birači, ulogu tradicionalnih medija, kao i društvenih mreža te na važnost borbe protiv dezinformacija.


Izbori za Europski parlament održat će se od 6. do 9. lipnja 2024.  Prema istraživanju Eurobarometra objavljenom u lipnju ove godine, interes javnosti za izbore osjetno raste. Većina građana (56 %) iskazala je zanimanje za izbore, što je za 6 p.b. više u usporedbi s podacima iz istog razdoblja 2018., odnosno jednu godinu uoči posljednjih izbora. 

Oko dvije trećine ispitanika (67 %) izjavilo je kako bi vjerojatno izašlo na europske izbore da se oni održavaju sljedećeg tjedna. Na slično pitanje postavljeno u istraživanju Eurobarometra na proljeće 2018. godine, pozitivno je odgovorilo 58 % ispitanika.

U Hrvatskoj je interes za izbore iskazalo 60 % građana, a njih 53 % odgovorilo je pozitivno na pitanje bi li izašli na birališta, da se izbori održavaju idući tjedan.  Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je istaknula: „Izbori su važni. Glasanje je vaša prilika da se založite za pitanja koja su vam važna. Pozivam sve građane, posebno naše mlade, da glasaju i tako odluče kako treba izgledati Europska unija u kojoj žele živjeti.“

 


Reci što misliš!