Događaji

EU projekti

LAG-ovima je najveće opterećenje velika administracija

LAG-ovima je najveće opterećenje velika administracija
Petar Glebov/PIXSELL

Predstavnice Europskog udruženja LAG-ova boravili su ovih dana na području Zadarske županije, te su između ostaloga posjetili Kali i Park prirode Telašćica

Predstavnici Europskog udruženja LAG-ova u Kalima su se upoznali s otočnom ekonomijom te jednom od najznačajnijih ribarskih zajednica u Hrvatskoj. Također posjetili su kušaonicu lokalne tvrtke u kojoj su se upoznali s proizvodima koji su tipični za naše područje: maslinovo ulje, vino i riblje prerađevine.

Ova vrsta udruga pokazala se vrlo uspješnom u povlačenju europskog novca. LAG-ovi, odnosno Lokalne akcijske grupe realizirale su brojne projekte s ciljem ruralnog razvoja. Kako bi i dalje uspješno funkcionirale na susretu razgovaralo se i o problemima koji ih muče, u prvom redu administracija, rekla nam je voditeljica LAG-a Mareta Sanja Rukavina.

Na neki način svi LAG-ovi Europe kroz svoje udruženje su se obratili i Europskoj komisiji i Revizorskom sudu da se to administrativno opterećenje smanji, jer naš glavni zadatak do 2027. bit će animacija stanovništva, a da biste vi provodili vrijeme na terenu ne možete istovremeno biti i u uredu” rekla je Rukavina.

Nakon obilaska Kali, predstavnici udruženja posjetili su park prirode Telašćica gdje su se upoznali s prirodnom baštinom područja te netaknutom prirodom Dugog otoka i zadarskog akvatorija kao i obilježjima područja, prednostima ali i izazovima života stanovništva na području Zadarske županije. 


Reci što misliš!