Događaji

edukativna platforma

HCK nastavlja provedbu programa "Sigurniji vrtići i škole"

HCK nastavlja provedbu programa

Hrvatski Crveni križ i ove školske godine provodi program "Sigurniji vrtići i škole" u kojem djeca te dobi uče sigurnosne postupke u izvanrednim situacijama poput potresa, prvu pomoć, zdravo nošenje sa stresom, te nošenje s različitim izazovima klimatskih promjena.

U vremenu kada prirodne katastrofe sve češće pogađaju svijet, važno je pojedince i zajednice učiti pripravnosti i ponašanju u samim izvanrednim situacijama jer to jača otpornost i kvalitetniji odgovor na bilo koju krizu, a što prvenstveno uključuje smanjenje broja žrtava, priopćeno je u srijedu iz HCK.

Upravo to je svrha programa namijenjenog djeci, ali i svima koji s njima rade u vrtićima i školama jer jedino sustavna edukacija od rane životne dobi može pridonijeti izgradnji otpornijeg društva, ističu iz Hrvatskog crvenog križa (HCK).

U programu "Sigurniji vrtići i škole" dosad je sudjelovalo 30.000 djece i 2.000 odgojno-obrazovnih djelatnika iz 289 dječjih vrtića i 114 osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Namjera je da se programu pridruže sve škole i svi vrtići, ali i da ga podrže sve društvene sfere, osobito tvrtke koje djeluju na području Hrvatske, kako bi dugoročno mogao biti održiv, napominju iz HCK-a.

Razvijena je edukativna platforma koja nudi metodički i sadržajno standardizirane različite edukativne materijale, aktivnosti, alate i pozadinske informacije koje djecu, njihove roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike priprema za sve vrste izvanrednih situacija.

Na početku ove školske godine podršku programu pružila je Hrvatska poštanska banka, koja će školama i vrtićima osigurati 30 vrijednih torbi Prve pomoći. To je doprinos osnaživanju vrtića i škola, ali i važna poruka da svi moramo dati doprinos u izgradnji sigurnijeg društva, napominju iz HCK-a.

Kad se izvanredna situacija dogodi, spremni smo učiniti sve kako bismo ublažili posljedice. No, posljedice se ublažavaju prije same situacije jer je ključna dobra priprema, dodaje se u priopćenju.

U petak, 15. rujna, u Osnovnoj školi Retkovec,  bit će održana primopredaja torbi Prve pomoći, a djeca će prikazati vježbe koje su naučila kao dio pripreme za izvanredne situacije, kažu iz HCK-a.

 


Reci što misliš!