Događaji

nova omotnica

Europskim novcem do obnove Magazina soli, razvoja poduzetništva i vjerskog turizma u starom dijelu grada Paga

Europskim novcem do obnove Magazina soli, razvoja poduzetništva i vjerskog turizma u starom dijelu grada Paga
Saša Miljević /PIXSELL

Kako bi pomogao otočnim gradovima i općinama oko priprema za aplikaciju projekata prema fondovima EU, ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić boravio je danas u gradu Pagu.

Naime, u novoj omotnici, hrvatskim je otocima namijenjeno 150 milijuna eura, a od toga otocima Zadarske županije 26 milijuna eura. 

Što se grada Paga tiče, ministar izdvaja sljedeće projekte: 

- Danas smo na sastanku fokus stavili na ove projekte koji su važni za Pag i koji gradu mogu ponuditi jednu dodatnu, novu dimenziju. Prije svega mislim na Magazine soli - vrlo važan projekt. Srednja škola isto je ključan projekt. Proveli smo već niz sastanaka i ovdje, ali i u Zagrebu, što se tiče traženja rješenja za srednju školu. Također, postoji riješen projekt.

Ministar je uputio prema izvorima putem kojih bi mogli financirati tri važna paška projekta, pojasnio je paški gradonačelnik Ante Fabijanić. Prvi je obnova Magazina soli, drugi razvoj poduzetništva unutar Srednje škole Bartola Kašića, a treći se odnosi na razvoj vjerskog turizma u starom dijelu grada Paga.  

Ministar Erlić naglašava da nova EU-omotnica velike mogućnosti nudi otočnim gradovima i općinama, a grad Pag, naglasio je,  ovdje ima određenu prednost:  

- Uspjeli su riješiti svu projektnu dokumentaciju, riješeni su svi oni vlasnički preduvjeti što ih brojni projekti na razini Hrvatske nemaju, to vidimo svaki dan. 

Inače, 150 milijuna eura izdvojenih posebno za otoke, odnosno 25,6 koliko ih je izdvojeno za otoke Zadarske županije, novi je pristup ministarstva, naveo je Šime Erlić: 

- To su sredstva isključivo za razvojne projekte u kontekstu zelenoga, digitalnoga, infrastrukture. To je važan mehanizam zato što je dugoročan, zato što stvara pretpostavke da postoji jedna nova linija financiranja i u budućnosti.

U narednih šest mjeseci spomenuti projekti će se razraditi i aplicirati prema svojim izvorima unutar EU-fondova.

 


Reci što misliš!