Događaji

Grad Zadar

Odluka o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka

Odluka  o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka
Shutterstock

Suočeni sa sve većim problemom napuštanja životinja, nekastriranja, ozlijeđivanja, trovanja, nebrige, zlostavljanja, pročitali smo Odluku Grada Zadra o držanju pasa i mačaka, ali i o aktivnostima koji morate poduzeti ako naiđete na napuštenu životinju

Izdvajamo najvažnije dijelove Odluke

1. Vlasnici pasa moraju čipirati i cijepiti svoje pse nakon što ovi napune tri mjeseca života.
2. U stambenim zgradama s više zasebnih stambenih jedinica, dozvoljeno je u stanu držati po jednog odraslog psa ili mačku. Pod pojmom „odrasli pas“, podrazumijeva se pas stariji od devet mjeseci.
3. U obiteljskoj kući dozvoljeno je držati najviše dva odrasla psa ili mačke
4. U slučajevima kada vlasnik izvodi svog psa na javne površine obvezno sa sobom mora nositi pribor za čišćenje i uklanjanje izmeta psa (metlica, lopatica i vrećica), koji je na zahtjev komunalnog redara dužan pokazati. 
5. Slijepa osoba može koristiti psa vodiča u vozilima javnog prijevoza putnika i s njime se kretati na javnim mjestima
6. Neupisane pse, mačke i pse lutalice, te napuštene i izgubljene pse i mačke hvataju i zbrinjavaju zaposlenici higijenskog servisa, pravne osobe koja za Grad obavlja usluge veterinarsko-higijenskog servisa.                                                                                      7. Hvatanje pasa i mačaka iz stavka 1. ovog članka mora se obavljati na najprikladniji način, upotrebom suvremene opreme i bez zlostavljanja, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.
8. Troškovi hvatanja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka, njihovo čuvanje u skloništu za životinje kao i nad njima provedenim veterinarsko-higijenskim i zdravstvenim mjerama podmiruje, ukoliko je poznat, posjednik životinje, a u svim drugim slučajevima troškovi se podmiruju iz Proračuna Grada Zadra. 
9. Ukoliko komunalni redar u svom radu naiñe na otpor, može zatražiti pomoć nadležne policijske uprave. Policijski službenici takoñer su, u granicama svojih ovlasti, na zahtjev nadležnog veterinarskog inspektora, dužni osigurati pomoć pri provođenju inspekcijskog nadzora.

Dakle. ako naiđete na napuštenu životinju, nazovite komunalnog redara, on će se pobrinuti za životinju.

Također, napominjemo kako je gradonačelnik Branko Dukić u lipnju je donio odluku o postavljanju hranilišta za slobodno živuće mačke na području Mjesnog odbora Poluotok.

Radi se o sljedećim lokacijama 

- kod krojačke radnje Mate Ž
- Rivnica
- Tržnica (iza Konzuma)
- kod ljekarne na Trgu
- Kampo Kaštelo

Naknadno će se izraditi i pravilnik.


 
 


Reci što misliš!