masterclass u pagu
Kako se "nose" najbolji sirevi i najbolja vina?
U Kolanu na otoku Pagu, u subotu, 26.08.2023., u sklopu manifestacije Fešta od sira, održao se MasterClass „Vinska priča“.
Ova radionica održala se u svečanoj dvorani općine Kolan, u organizaciji Turističke zajednice općine Kolan i Udruge proizvođača Paškog sira.
MasterClass su vodile Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira i Manuela Plohl, vinski connoisseur, edukatorica, kolumnist, predavač i savjetnik, koje je ujedno bila i moderator programa.
Uz tasting vina, sljubljivani su sirevi proizvođača otoka Paga i to: Paške sirane, sirane MIH, sirane Gligora i OPG-a Tomislav Vidas. Gosti su imali priliku kušati kozje, kravlje i ovčje sireve, od mlađih preko odležanih do zrelih sireva tih sirana, uz neke od ponajboljih vina Hrvatske.
Vina koja su gosti kušali se doista ističu, svako u svojoj respektabilnoj kategoriji, iznimnom kvalitetom. MasterClass je započeo, kao što i priliči, domaćim proizvođačem, sa autohtonom sortom otoka Paga, Gegićem iz 2022. godine (Vina otoka Paga).
Nastavljeno je sa vinarijom Fiolić iz Zadra sa njihovim sada već proslavljenim Rosé-om, iz 2022. godine, koji je pokazao da i ružičasta vina mogu fenomenalno ići uz određene sireve.
Uslijedilo je osvježenje u vidu fenomenalnog pjenušca napravljenog klasičnom metodom iz vinarije Jagunić sa Plešivice tj. Blanc de Blancs iz 2020. godine.
Bijelo premium odležano vino ponudila je vinarija Galić iz Kutjeva sa svojom luksuznom i traženom etiketom „Bijelo 9“ iz 2017. godine te unijela dašak glamoura u događaj.
Vinarija Benvenuti iz Istre je pak prestižnim vinom iz svoje najnovije linije; Livio Benvenuti iz 2021. godine, oduševila nepca, uz svojevrsnu premijeru, s obzirom da je ovo vino po prvi puta predstavljeno na otoku Pagu.
Od crnih vina neizostavno je bilo vino, perjanice otoka Paga, vinarije Boškinac i njihovo slavno istoimeno crno vino, bordošku kupažu iz 2017. godine koja i dalje oduševljava kako žitelje Paga zako i goste na ovom otoku, kojih je bilo i na radionici.
Nakon toga kušao se slavni i jedan od najboljih Plavaca na Jadranu, Plavac mali, Primus iz 2018. godine. Napravljen od strane ekološke i tražene vinarije Rizman, iz uvijek atraktivne Komarne.
Cijela vinska priča završila je Modrim Jezerom jedne od najkvalitetnijih vinarija Dalmacije; Grabovac iz Imotskog i njihovim čudesno ekstraktnim vinom iz 2017. godine koje ima fenomenalnu moć odležavanja.
Tijekom radionice, polaznici su uz interakciju i kušanjem raznih kombinacija došli do vrijednih saznanja o sljubljivanju vina i sira. Na MasterClassu je sudjelovalo 30-ak posjetitelja iz raznih sfera ugostiteljstva, ali i vinski ljubitelji amateri, a sam događaj bio je za ograničen broj posjetitelja te se popunio praktički u nepuna dva dana od objavljivanja.
Ovakvi događaji pokazali su se kao vrlo bitna nadopuna gastronomskim događanjima na otoku te ih posjetitelji iznimno vole i rado posjećuju, pošto nisu samo mjesta zabave, već i mjesta za edukaciju.
Vezane vijesti
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
Izdvojeno
-
Trasa utrke je uz samu obalu, pružajući sudionicima priliku da uživaju u predivnom ambijentu i jedinstvenom božićnom ugođaju našeg grada.
-
Šampon za suho pranje ili suhi šampon često se predstavlja kao brzo i jednostavno rješenje za osvježavanje i "maskiranje" masne kose, ali mnogi koji ga koriste, posebno oni s masnijim vlasištem, ne dobiju uvijek očekivane rezultate. No, jedan jednostavan trik, koji je nedavno postao viralan na TikTok-u, mogao bi to promijeniti.
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
Reci što misliš!