Događaji

masterclass u pagu

Kako se "nose" najbolji sirevi i najbolja vina?

Kako se

U Kolanu na otoku Pagu, u subotu, 26.08.2023., u sklopu manifestacije Fešta od sira, održao se MasterClass „Vinska priča“.

Ova radionica održala se u svečanoj dvorani općine Kolan, u organizaciji Turističke zajednice općine Kolan i Udruge proizvođača Paškog sira.

MasterClass su vodile Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira i Manuela Plohl, vinski  connoisseur, edukatorica, kolumnist, predavač i savjetnik, koje je ujedno bila i moderator programa. 

Uz tasting vina, sljubljivani su sirevi proizvođača otoka Paga i to: Paške sirane, sirane MIH, sirane Gligora i OPG-a Tomislav Vidas. Gosti su imali priliku kušati kozje, kravlje i ovčje sireve, od mlađih preko odležanih do zrelih sireva tih sirana, uz neke od ponajboljih vina Hrvatske. 

Vina koja su gosti kušali se doista ističu, svako u svojoj respektabilnoj kategoriji, iznimnom kvalitetom. MasterClass je započeo, kao što i priliči, domaćim proizvođačem, sa autohtonom sortom otoka Paga, Gegićem iz 2022. godine (Vina otoka Paga). 

Nastavljeno je sa vinarijom Fiolić iz Zadra sa njihovim sada već proslavljenim Rosé-om, iz 2022. godine, koji je pokazao da i ružičasta vina mogu fenomenalno ići uz određene sireve.

Uslijedilo je osvježenje u vidu fenomenalnog pjenušca napravljenog klasičnom metodom iz vinarije Jagunić sa Plešivice tj. Blanc de Blancs iz 2020. godine.

Bijelo premium odležano vino ponudila je vinarija Galić iz Kutjeva sa svojom luksuznom i traženom etiketom „Bijelo 9“ iz 2017. godine te unijela dašak glamoura u događaj.

Vinarija Benvenuti iz Istre je pak prestižnim vinom iz svoje najnovije linije; Livio Benvenuti iz 2021. godine, oduševila nepca, uz svojevrsnu premijeru, s obzirom da je ovo vino po prvi puta predstavljeno na otoku Pagu.

Od crnih vina neizostavno je bilo vino, perjanice otoka Paga, vinarije Boškinac i njihovo slavno istoimeno crno vino, bordošku kupažu iz 2017. godine koja i dalje oduševljava kako žitelje Paga zako i goste na ovom otoku, kojih je bilo i na radionici.

Nakon toga kušao se slavni i jedan od najboljih Plavaca na Jadranu, Plavac mali, Primus iz 2018. godine. Napravljen od strane ekološke i tražene vinarije Rizman, iz uvijek atraktivne Komarne.

Cijela vinska priča završila je Modrim Jezerom jedne od najkvalitetnijih  vinarija Dalmacije; Grabovac iz Imotskog i njihovim čudesno ekstraktnim vinom iz 2017. godine koje ima fenomenalnu moć odležavanja.

Tijekom radionice, polaznici su uz interakciju i kušanjem raznih kombinacija došli do vrijednih saznanja o sljubljivanju vina i sira. Na MasterClassu je sudjelovalo 30-ak posjetitelja iz raznih sfera ugostiteljstva, ali i vinski ljubitelji amateri, a sam događaj bio je za ograničen broj posjetitelja te se popunio praktički u nepuna dva dana od objavljivanja.

Ovakvi događaji pokazali su se kao vrlo bitna nadopuna gastronomskim događanjima na otoku te ih posjetitelji iznimno vole i rado posjećuju, pošto nisu samo mjesta zabave, već i mjesta za edukaciju.

 


Reci što misliš!