Događaji

četvrtak, 31. kolovoza

Najavljen prosvjed mještana Kali protiv Zakona o morskom ribarstvu, očekuje se oko 40 do 50 brodica

Najavljen prosvjed mještana Kali protiv Zakona o morskom ribarstvu, očekuje se oko 40 do 50 brodica
Naši

U četvrtak, 31. kolovoza 2023. u 17 sati održat će se javni prosvjed mještana Kali protiv Zakona o morskom ribarstvu koji zabranjuje sve aktivnosti pa i ribolov, unutar 300 metara od koncesije ribouzgajališta „Cromaris“ i „ Kali tuna“.

Na prosvjedu se očekuje oko 40 do 50 brodica koji će u 17 sati krenuti iz uvale Mala Lamjana, doploviti do Cromarisovih koncesija gdje će govoriti ogorčeni mještani, a prosvjed nastavljaju povorkom oko ribouzgajališta, prenosi Kali online.

Završetak prosvjeda se očekuje do 18:30 sati.

U slučaju slabog vremena, javni prosvjed će se otkazati za neki naredni termin.

Podsjetimo da je pripremni sastanak za prosvjed održan, 21. srpnja u prostorijama Matice umirovljenika u Kalima, kada su iz Matice pozivali sve mještane koji se protive Zakonu o morskom ribarstvu, članku 14., stavak 2 koji kaže:

“Na području uzgajališta i na udaljenosti manjoj od 300 metara od oznake položaja uzgajališta, odnosno koncesijskog područja, zabranjeno je obavljanje ribolova i drugih radnji koje mogu ometati djelatnost uzgoja“.

Tom prilikom su istaknuli kako koncesionari (Tuna Kali i Cromaris), godinama uzurpiraju, a ne plaćaju površinu od 200 – 300 metara izvan koncesije (lanci i sidrišta).

Ovim zakonom Vlada RH je legalizirala uzurpirano područje i svojim represivnom aparatom (pomorska policija, carina, lučka kapetanija, dronovi a sada i Obalna straža HRM) „ čuva“ teritoriju od mještana koji se usude prići „zaštićenom teritoriju“. Financijska sredstva koje bi Općina Kali trebala dobiti, tim činom su peterostruko manja.

Problem mještana koji ovim nakaradnim zakonom ne mogu baciti udicu u more na području Velike i Male Lamjane je neizmjerljiv, poručuje predsjednik Matice umirovljenika Kali, Zdenko Vidov.


Reci što misliš!