Događaji

vremenska prognoza

U prvoj polovini idućeg tjedna slijedi olakšanje od vrućine i sparine

U prvoj polovini idućeg tjedna slijedi olakšanje od vrućine i sparine
Bojan Bogdanić

Za vikend nastavak toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje - uz najveći stupanj opasnosti ne samo na Jadranu, nego i u dijelu unutrašnjosti.

U prvoj polovini idućeg tjedna slijedi olakšanje od vrućine i sparine, ali i pljuskovi s grmljavinom, lokalno i vrlo izraženi, uz mogućnost i olujnog nevremena.

Na Jadranu će dodatne nevolje prouzročiti jako i olujno jugo, osobito u ponedjeljak.

I u subotu na istoku Hrvatske obilje sunčanog vremena, te sparina i vrućina, uz najvišu dnevnu temperaturu još višu nego u petak, ponegdje i do 38 °C.

U središnjoj Hrvatskoj popodne postoji vrlo mala vjerojatnost za pokoji pljusak, koji je moguć i uz granicu sa Slovenijom. Toplinski val imat će vrhunac, pa je objavljeno upozorenje crvenog, najvišeg stupnja opasnosti mogućeg djelovanja na zdravlje. Stoga izbjegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana kada će vrijednosti temperature biti između 35 i 38 °C.



Na zapadu zemlje također sunčano, popodne samo mjestimice uz visoke, koprenaste oblake te povremeno umjeren jugozapadni vjetar pri čemu će more biti malo valovito. Jutarnja temperatura od 16 do 19 °C u gorju te između 23 i 26 °C na sjevernom Jadranu, a danju vruće i vrlo vruće, od 31 do 36 °C.

Vrlo velika opasnost od vrućine i u sunčanoj Dalmaciji, u čijoj će unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka porasti do 38 °C. I noć će u većini mjesta na obali biti vrlo topla, uz temperaturu zraka iznad 25 °C.

Podjednake vremenske prilike i na jugu Hrvatske - većinom sunčano, noću vrlo toplo, a danju vruće i vrlo vruće, uz samo blago osvježavajući vjetar s mora. Najviša temperatura zraka oko 35 °C, a temperatura mora 26 ili 27 °C.

U nedjelju na Jadranu nastavak toplinskog vala, no postupno okreće na jugo što je najava promjene vremena koja dolazi početkom idućeg tjedna i donosi osvježenje. Bit će vrlo nestabilno uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno vjerojatno i nevere te obilnu kišu, a u ponedjeljak i prolazno jako jugo.


Reci što misliš!