Događaji

Dobre vijesti

I u Zadarskoj županiji raste broj obrtnika

I u Zadarskoj županiji raste broj obrtnika
Ilustracija

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore, bilježi se porast broja obrta i zaposlenih u obrtima u proteklih pet godina, a osobito u proteklom mjesecu srpnju. Samo u posljednjih mjesec dana u Hrvatskoj je 800 obrta više

I u Zadarskoj županiji bilježi se značajan porast novih obrtnika, kaže predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, Emilijo Bajlo:

Ukupan broj obrta u Zadarskoj županiji u srpnju prošle godine bio je 5 tisuća 267, dok je ove godine u srpnju taj broj narastao na 5 tisuća 797 obrta. Također, broj zaposlenih u obrtima na području Zadarske županije prati rast obrta, pa je tako u srpnju ove godine u obrtima zaposleno 13 tisuća 486 osoba, u što ulazi i broj vlasnika obrta i njihovih zaposlenika. 

U usporedbi sa srpnjem prošle godine, to je skoro 1000 novih zaposlenih osoba. Na lokalnoj razini, unutar teritorijalnog obuhvata Udruženja obrtnika Zadar koji obuhvaća tri grada (Zadar, Nin i Obrovac) i 19 općina, također je zabilježen porast broja obrta - i to sa 3 tisuće 855 obrta u srpnju 2022. na 4 tisuće 274 obrta u srpnju 2023. godine - kaže Bajlo.

Polako, ali sigurno jača svijest o brojnim prednostima odabira obrtničkih zanimanja kao životnog puta, a na razini Hrvatske zabilježen je i porast interesa za upise u strukovne škole. Na području Zadarske županije najveći je porast broja obrta u tri ceha:

Najveće povećanje u cehovima intelektualnih usluga, uslužnih usluga i usluga prijevoza.

Ovi podaci, kaže Bajlo, pokazuju kako je obrtništvo jedan od značajnih dijelova hrvatskog gospodarstva, koji je u trendu porasta već duže razdoblje, a na pitanje o razini zadovoljstva obrtnika, Bajlo odgovara:

“Očekuje se daljnji nastavak jačanja obrtništva, a na svim relevantnim dionicama zadatak je da se obrtnicima osigura pozitivno i stabilno poslovno okruženje, koje će omogućiti daljnji rast i razvoj, kako postojećim, tako i budućim obrtnicima.”dodao je predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Emilijo Bajlo.

 


Reci što misliš!