Događaji

gruževina

Počela Tunuara! Danas se natječe u kuhanju brudeta

Počela Tunuara! Danas se natječe u kuhanju brudeta
TZO Kali

Petak će obilježiti natjecanje u kuhanju brudeta. Čak 22 ekipe spremat će poznati brudet od ugora (gruževina) na tradicionalan način – na živoj vatri

Tradicionalna ribarska fešta, Kualjske ribarske noći – Tunuara, održat će se u Kalima od 27. do 29. srpnja.

Kako najavljuje Turistička zajednica Općine Kali, mještani će na fešti predstaviti svoj način života, pismu koju brižno njeguju, gastro gušte, a sve uz prstohvat umjetnosti i glazbe.

U četvrtak, 27. srpnja, Tunuara će početi simbolički, predstavljanjem slikovnice za djecu ˝Putovanje Srdele Dele˝ autorice Sarah Stručić koja je ugledala svjetlo dana zahvaljujući inicijativi Općine Kali.

U gastronomskom programu, četvrtak će biti posvećen jelima od tune, a goste će zabavljati zadarska grupa Pink Noise.

Petak će obilježiti natjecanje u kuhanju brudeta. Čak 22 ekipe spremat će poznati brudet od ugora (gruževina) na tradicionalan način – na živoj vatri, baš kako se to oduvijek radilo. Tko će biti najbolji, ocijenit će stručni žiri oko 21 sat, kada kormilo preuzima DJ Bego i nastavlja s ritmovima & beatovima do ranih jutarnjih sati.

U natjecanju će sudjelovati: Pasi, Ruaskrižje, Frajle, Stršljeni, Pojonsko srce, Smušeni, Čađavica, Bluaslovi, Vampiri, Amigosi, Žuti bravinci, Žuta jaketa, Špina, Pitoni, Stanjarovi, Galebi, Klošari, Gušteri, Šćuavi, Gorile, OPG Pierini i Rege Gege.

U subotu, Zadarskim kanalom će prodefilirati ribarski brodovi s gostima, u popodnevnim satima nastavlja se gastro ponuda od ribe, a pozornicu od 22 sata zauzet će Dražen Zečić i grupa Banana, koji će ujedno i zatvoriti Tunuaru.

Tijekom fešte, umjetnica Ana Kolega izrađivat će 12 metara dug mural, koji će, vjerujemo, postati svojevrsna atrakcija jer ćemo na Artini dobiti lijepi diptih budući da je umjetnica prošle godine već izradila jedan mural, svojim prepoznatljivim slikarskim izričajem i koloritom, a tematski je zarobila duh mjesta.

U prostorijama turističkog ureda i Narodne knjižnica Kali gosti će moći razgledati izložbu maketa ribarskih brodova Tomislava Vitlova (tip gajeta, tip leut, tip guc, tip bracera, te brodovi Tunolovac, Ošljak 2 i Blanka).

 


Reci što misliš!