Događaji

prosvjed

Privlaka u srcu: Dosta je pogodovanja građevinskom lobiju

Privlaka u srcu: Dosta je pogodovanja građevinskom lobiju

Sedamdesetak stanovnika Privlake, zajedno s brojnim podržavateljima, okupilo se u uvali Livadica kako bi izrazili svoje snažno protivljenje Idejnom urbanističkom planu Općine Privlaka i očuvanju obale i mora.

Uz prirodnu ljepotu, uvala Livadica je poznata i po ostacima rimske ville Rustica, koja datira iz čak 1. stoljeća nove ere.

U Idejnom urbanističkom planu Općine Privlaka, na ovom području planira se izgradnja turističkih objekata s preko tisuću kreveta, kao i izgradnja luke za potrebe gostiju.

Lokalno stanovništvo protivi se novom Idejnom planu te ne dozvoljavaju novih 

15 tisuća m2 betona te ne uništavanje kopna i mora.

Dr Stela Sušac Pavić, jedna od organizatorica prosvjeda, pozvala je nadležne da dobro razmisle prije nego što unište ne samo uvalu, već i sva morska staništa koja su Privlaku učinila prepoznatljivom, posebno staništa danas ekstremno ugrožene periske i posidonije.

Sušac Pavić je također pozvala HDZ, koji je na vlasti u Privlaci na očuvanje  plaže. Ovo vam je prilika da se pokažete", istaknula je, posebno upućujući poziv ministru Grliću Radmanu, koji ima kuću u blizini, ali nije prisustvovao prosvjedu.

“Mada je zaštitni znak Privlake morski konjić, a ova uvala je mjesto gdje se oni razmnožavaju. I oni možda vole uvalu više nego mi i to je bitan razlog da se ova devastacija ne učini.” - istaknuo je jedan od govornika. 

Ukoliko ovako štetan projekt prođe, lokacija će dugoročno i nepopravljivo biti devastirana, kako po pitanju ekologije, tako i po pitanju gospodarstva, tradicije i prepoznatljivosti Privlake.

Svi stanovnici Privlake i vijećnici trebaju pažljivo razmotriti argumente te zabraniti ovakve planove jer nam dugoročno uništavaju našu prirodu, gospodarstvo i prepoznatljivost. Planovima koji bi mogli imati dugoročno negativne posljedice na njihovu prekrasnu plažu moraju se zaustaviti – jasno poručuju prosvjednici.

O novom prosvjedu javnost će biti obavještena u narednom tjednu. 

 

 


Reci što misliš!