Događaji

27. srpnja

Sarah Stručić iz Preka u Kalima predstavlja slikovnicu ''Putovanje srdele Dele''

Sarah Stručić iz Preka u Kalima predstavlja slikovnicu ''Putovanje srdele Dele''
Naši školji

U četvrtak, 27. srpnja u 14 sati, u sklopu manifestacija Ljeto u knjižnici i Kualjske ribarske noći – Tunuara, u Narodnoj knjižnici Kali održat će se predstavljanje dječje slikovnice “Putovanje srdele Dele”.

Autorica teksta je Sarah Stručić iz Preka, ilustracije je izradila Nejra Turčinović, a ove mlade autorice već su surađivale na popularnoj zbirci slikovnica pod nazivom “Male životinjske priče” u izdanju obrta Shtorija iz Zadra.

Slikovnica “Putovanje srdele Dele” tiskana je u nakladi od 250 primjeraka u srpnju ove godine, a toliko je tiskano i dječjih majica s motivom srdele Dele.

 

Za ovaj projekt, ukupno vrijedan 6.768,50 eura, pod nazivom “Izdavanje dječje slikovnice ribarsko-maritimne tematike”, Općini Kali odobreno je stopostotno financiranje iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem natječaja LAGUR-a Plodovi mora.

Promotivni materijali će se zainteresiranoj djeci uručiti bez naknade, prilikom predstojećih promocija planiranih tijekom ljeta u Kalima, Preku i Zadru.

 

Autorica teksta Sarah Stručić podsjeća kako je nekoliko godina živjela u Kalima.

Još danas se sjećam kako mi je u prvo vrijeme bilo neshvatljivo da svi ti mladi muškarci svojevoljno odabiru tako težak posao poput ribarstva. Vrlo brzo sam uvidjela da ribarstvo nije samo posao, nego poziv, i da svi ti ljudi odabiru more i ribarstvo kao način života.

Odabiru nastaviti tradiciju koja već toliko godina upravo njihovo mjesto čini posebnim. I to je nešto što je kod mene izazvalo iskreno divljenje.

Kroz priču o maloj srdeli Deli nastojala sam povući paralelu s Kalima – naizgled malim, običnim mjestom, koje je zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji, uspjelo postati najribarskije mjesto na Jadranu.

No ipak, ovo je u konačnici priča za djecu i stoga je moja najveća želja bila pokazati upravo njima, našim najmlađima, da to što su mali ne znači da nisu bitni.

Jer, baš kao što su Dela i ostali stanovnici mora njegovo bogatstvo, tako ste upravo vi, djeco, bogatstvo čitavog svijeta!, poručila je autorica.


Reci što misliš!