Događaji

#DHMZ

I danas vruće uz mogućnost pljuskova i grmljavinskog nevremena

I danas vruće uz mogućnost pljuskova i grmljavinskog nevremena
Šime Zelić/ PIXSELL

Prema prognozi DHMZ-a, danas će biti barem djelomice sunčano i nestabilno. Na zapadu kiša već prijepodne, a od sredine dana pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu.

Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana.

U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, a navečer su na sjevernom dijelu mogući pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na Jadranu od 31 do 36 °C.

Izdano je narančasto upozorenje za cijelu zemlju zbog mogućih grmljavinskih nevremena. Samo je na dubrovačkom području na snazi crveno upozorenje na toplinski val.

Nestabilno će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je također vrlo velika vjerojatnost ne samo za neverine nego i nevere - još intenzivnije olujne procese tijekom kojih osim kratkotrajno obilne kiše praćene grmljavinom ima i olujnih, pa i orkanskih udara vjetra te valovitog mora. Temperatura zraka ujutro od 15 do 18 °C, uz more 19 do 24 °C, a najviša poslijepodnevna između 30 i 32 °C, u gorju ponegdje malo niža.

U Dalmaciji i dalje pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu mora oko 27 °C te najvišu temperaturu zraka većinom oko 35 °C, ali osim za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, postoje upozorenja i za moguća olujna nevremena navečer na sjevernom dijelu.

Na jugu Hrvatske najstabilnije i najsunčanije, ali i najveća opasnost od toplinskog vala jer čak ni noć i jutro neće omogućiti znatnije osvježenje od dnevne vrućine.

 


Reci što misliš!