Događaji

s kolegija gradonačelnika

Grad prijavio projekte za gradnju i rekonstrukciju dva nova velika vrtića

Grad prijavio projekte za gradnju i rekonstrukciju dva nova velika vrtića
S. Romić

Zadarski dječji vrtići odnosno neupisana djeca u novoj pedagoškoj godini te gradnja novih vrtića, bile su teme današnjeg kolegija zadarskog gradonačelnika s pročelnicima.

U vrtiće je stiglo 730 prijava, a u ovom trenutnu je upisano 302 djece, neupisanih je 324.

“Moram istaknuti da to nije konačno i da radimo na tome da broj neupisane djece bude što manji, jer smo svjesni da je i jedno neupisano dijete previše. Nadam se da će brojka djece koja nisu upisana u konačnici biti ispod 100. Broj od 324 neupisana djeteta je uvjetan jer su roditelji imali mogućnost aplicirati na prijavu vrtića kojima je Grad Zadar osnivač i na vrtiće nekog drugog osnivača. U ovom trenutku nije moguće odrediti konkretan broj dvostrukih prijava, ali iz prošlogodišnjih podataka taj broj je oko 100 do 150 djece”, rekao je Branko Dukić.

Ove godine izazovi s kojima se Grad suočio su još izraženiji od ranijih godina obzirom da su pri upisu za sljedeću pedagošku godinu pravo prvenstva imala djeca koja su 1. travnja ove godine napunila 4 godine (dakle sva djeca od 4 godine do polaska u školu) što je dovelo do određenog disbalansa radi kojeg je nešto veći broj jasličke djece koja nisu ostvarila prednost.

“Dodatno, objekt Pčelica ide u rekonstrukciju pa smo i tu ostali kraći za određeni broj djece. Kako bi to kompezirali i dodatno smanjili upisni pritisak donio sam odluku za privremenu prenamjenu prostora MO Dračevac, Novi Bokanjac i Jazine II, te na taj način ćemo  osigurat mjesto za još oko 80-ak djece”, pojasnio je gardonačelnik.

Izgradnja novih dječjih vrtića

Što se tiče izgradnje novih objekata dječjih vrtića u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Grad je prijavio projekte za gradnju i rekonstrukciju dva nova velika vrtića (DV Smiljevac i DV Pčelica). Rekonstrukcija Pčelice bi trebala biti završena za 10 mjeseci od početka gradnje, dakle spremna od pedagošku 2024./2025. godinu. Natječaj je krenuo.

Za Smiljevac se dovršava projektna dokumentacija i odmah po izdavanju građevinske dozvole kreće se s natječajem za izvođenje radova.

“Za financiranje sljedeći tjedan planiramo prijaviti rekonstrukciju i nadogradnju još dva objekta, rekonstrukciju i nadogradnju PO Duga, te izgradnju novog vrtića u sklopu prostora društvene namjene na Crvenim kućama. Moram spomenuti i to da je uz sve pritiske koje imamo na gradski proračun, od inflacije na dalje, participacija roditelja ostala ista kao i prethodnih godina, te smo i za sljedeću pedagošku godinu osigurali uvjete, odnosno potporu za smjenski i produženi rad vrtića”, rekao je Dukić.

 


Reci što misliš!