Događaji

klimatske promjene

Kakva nas ljeta očekuju u budućnosti?

Kakva nas ljeta očekuju u budućnosti?
Šime Zelić/ PIXSELL

Ljeti je vruće, zimi je hladno. Ili nije baš tako jednostavno?

DHMZ piše da je u tijeku drugi toplinski val ovog ljeta za kojeg se očekuje da će trajati do nedjelje, 23. srpnja 2023. Nakon globalno najtoplijeg lipnja otkada postoje mjerenja, u srpnju je cijela sjeverna hemisfera zahvaćena simultanim toplinskim valovima.

Na nekim postajama, na nekoliko kontinenata zabilježeni su novi temperaturni rekordi. To što je ljeti vruće nije ništa neuobičajeno.

Međutim, je li sve baš tako jednostavno? Otkrijte u nastavku.

Analize mjerenih podataka u Hrvatskoj pokazuju da imamo pozitivan trend srednje, maksimalne i minimalne temperature zraka, piše DHMZ. Uočen je veći broj dana iznad pojedinog temperaturnog praga te porast od 2,8 upozorenja na toplinske valove godišnje (prema analizi za razdoblje 1991. – 2022.).

Ovakve su prilike u skladu s uočenima u Sredozemlju. Kako se ovaj dio Europe zagrijava i brže od ostatka svijeta, vremenske prilike kojima svjedočimo ovih dana, vrlo su vjerojatne i u sljedećim godinama.

Iako je javnost tijekom vrućina prvenstveno zaokupljena njihovim utjecajem na energetiku i zdravlje, ne treba zanemariti uzroke zbog kojih su one sve češće i izraženije. Edukacija i širenje svijesti o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena trebale bi, zajedno s donošenjem i provođenjem pravovremenih mjera, pomoći u ublažavanju klimatskih scenarija koji nas očekuju.

 


Reci što misliš!