Događaji

benkovac

Trifun Poljak dvostruki šampion i apsolutni pobjednik Vinfesta

Trifun Poljak dvostruki šampion i apsolutni pobjednik Vinfesta

Tri pehara za dva vina. Ovo je kruna moje vinarske karijere, rekao je Poljak kojemu je ovo treći put da osvaja titulu sveukupnog pobjednika. Tko su ostali nagrađeni?

Bit je da od naše županije stvorimo pravu eno-gastro destinaciju, da povežemo poljoprivredu i turizam, rekao je župan Božidar Longin otvarajući  u prekrasnom ambijentu kaštela Benković ovogodišnji 14 po redu Vinfest Benkovac.

Zadovoljstvo sve boljim vinima nisu krili ni ostali sudionici ove sve prestižnije manifestacije na koju je pristiglo više od 100 uzoraka vina s područja  zadarske regije od kojih su njih 45 osvojila zlato, 27 srebro, 12 broncu, a ostala priznanje za sudjelovanje. 

„Rezultati svjedoče da je ovo područje izuzetnog “terroira”, većina vina u grupi zlatnih i srebrnih  odličja uz čista, zrela, bogata, prvenstveno crna vina. Imamo idealne klimatsko -pedološke uvjete i već smo više puta dokazali da možemo proizvesti vrhunska vina,  ističe član  Ocjenjivačke komisije  Zvonimir Vlatković, koji je i sam uspješni vinar. 

Posebno raduju vina starijih godišta koja dobro odnjegovana daju svoj puni potencijal. 

Jedno od takvih je i Cyrah, berba 2018, iz podruma Vina Poljak, vlasnika Trifuna Poljaka iz Dikla. To vino , ocijenjeno sa 90 od 100 mogućih bodova nije samo šampion u svojoj kategoriji, ono je jedino osvojilo Veliko zlato i tako postalo apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Vinfesta.

„Ovo je kruna moje vinske karijere“ rekao je Poljak, primajući veliki pehar iz ruku župana Longina. Njegovo drugo vino, Cabernet Sauvignon, berba  2017. također je sa osvojenih 89 bodova šampion u kategoriji vina na tržištu. Za svako od ta dva šampionska vina  Poljak je dobio pehare, te poseban pehar kao sveukupni pobjednik manifestacije. 

„Točno tri pehara za  dva vina. Ali, ovo mi nije prvi put „ kaže uz karakterističan osmijeh ovaj  višestruko nagrađivani vinar. Otkad sudjeluje na Vinfestu ovo mu je treći put da osvaja titulu sveukupnog pobjednika što se dosad nije dogodilo ne samo na ovom nego i na svim ostalim vinarskim manifestacija.

U čemu je tajna njegovog uspjeha, upitali smo Poljaka.

„Nema tajni“, kaže.  „Ovaj moj Syrah bio je šampion u Nadinu kao mlado vino. Napravio sam ga od grožđa iz vinograda na dobrom položaju koji se njeguje na prirodan način. Po panju ne smije biti više od kilogram grožđa. Ako na vrime ubereš i preradiš to je dobar preduvjet. Pravodoban pretok, odgovarajuća temperatura u podrumu i stalna kontrola, odležavanje  i dozrijevanje u odgovarajućim bačvama i to je – to!“, pojasnio je Poljak.  

Titula šampiona bijelih vina na tržištu sa osvojenih 87 bodova pripala je  Maraština Dalmaciji iz podruma  Vinarije Jokić, vlasnika Duška Jokića iz Lišana Tinjskih. Šampion u kategoriji bijelih vina je Pošip tvrtke Vina Karaba, vlasnika Šime Kurtova iz Pakoštana. 

S ciljem da se promoviraju autohtone sorte i ovaj put su posebno ocjenjivana vina od Maraštine i Plavine. Najbolja sa  Maraština  sa 87 bodova je Jokićeva, a Plavina iz vinarije Ker-Vin vlasnika Tomislava Glavića iz Nadina.  Najbolji Rose (83 boda) proizveo je OPG Branko Kutija iz Lisičića.

Nakon proglašenja pobjednika uslijedila je zakuska uz autohtona ravnokotarska jela i sve bolja vina Zadarske županije.  Za kraj spomenimo i novost koju je priopćio  Tomislav Bulić, gradonačlenik Benkovca.

„U vinskoj priči napravili smo puno. Ali, idemo dalje. Naši vinari najavljuju proizvodnju zajedničkog vina više proizvođača. To je jedan oblik udruživanja koji će nas dodatno pozicionirati na tržištu“, uvjeren je Bulić.

 

N.J./Dani masline

 


Reci što misliš!