Događaji

Predstavljena brošura

Od obrane preko kulture do turizma: zadarski Bedemi slave šestu godinu upisa u UNESCO

Od obrane preko kulture do turizma: zadarski Bedemi slave šestu godinu upisa u UNESCO
Šime Zelić/PIXSELL

Predstavljena je brošura "Obrambeni sustav Zadra - svjetska baština UNESCO-a" te izložba fotografija autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića.

Ovaj tjedan obilježava se 6. godina od kada je fortifikacijski sustav Zadra upisan u UNESCO. 

Na konferenciji za medije predstavljena je nova kulturno-turistička brošura "Venecijanski obrambeni sustav od 16. do 17. stoljeća" te aktivnosti provedene u sklopu Međunarodne koordinacijske skupine upisa Venecijanski obrambeni sustavi 16. i 17 stoljeća u posljednjih godinu dana.

Gradonačelnik Branko Dukić, pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić, direktor TZ Mario Paleka i konzervator Miljenko Domijan govorili su o važnosti svih tih aktivnosti za kulturnu ponudu Zadra.

Grad Zadar i TZ Grada Zadra predstavili novu brošuru posvećenu obrambenom sustavu Zadra Grad Zadar i TZ Grada Zadra predstavili novu brošuru posvećenu obrambenom sustavu Zadra

Pročelnica Dina Bušić rekla je kako je jedna od najvažnijih zajedničkih aktivnosti Plan upravljanja zidinama na kojem se radilo posljednje dvije godine i za kojega smo upravo ovaj tjedan dobiliodobrenje Ministarstva kulture i medija. 

Posao prema realizaciji i put UNESCO-a koji je pred nama, dug je, zahtjevan, a ovaj sastav ovdje ga je tek započeo te ga u godinama i desetljećima koja su pred nama, želi ostaviti u obliku jasne strukture s jasnim zadacima koji će pomoći da se razvijamo adekvatnu mrežu zadataka vezanih u zidine.

 

UNESCO baština nije samo ime, nama to daje jednu težinu i važnost zbog koje moramo ispuniti sve uvjete koje UNESCO postavlja kako bi na najbolji način upravljali tom baštinom ali također moramo osvijestiti naše ljude o vrijednosti našeg kulturnog dobra, istaknuo je gradonačelnik.

Nakon konferencije otvorena je i izložba u dvorištu palače Cedulin autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića pod nazivom "Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća" koja kroz 20 prezentacijskih plakata tematizira svih 6 gradova upisanih u zajedničko dobro – Zadar, Šibenik, Kotor, Bergamo, Palmanovu i Peschiera del Gardu, a koja je po riječima jednog od autora, Miljenka Domijana, nastala kao dio nastojanja da UNESCO prihvati kandidaciju i uvidi važnost ovog obrambenog sklopa.


Reci što misliš!