Događaji

naši otoci

U Preku i u Ugljanu postavljene Bigbelly kante za otpad

U Preku i u Ugljanu postavljene Bigbelly kante za otpad

Popisu od više od 20 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja koriste tzv. pametne, Bigbelly kante za otpad od ovoga se tjedna priključila i Općina Preko.

Dva Bigbelly spremnika za otpad, s ugrađenom prešom, plastičnom unutarnjom kantom od 125 litara (570+ litara sprešanog otpada), ladicom za odlaganje otpada, nožnom pedalom, pepeljarom, senzorima popunjenosti i solarnim panelom postavljena su u Preku na ulazu u plažu Jaz i u Ugljanu pokraj Turističko-informativnog centra.

-Bigbelly kante za otpad kupljene su nakon što se Općina Preko prošle godine javila na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje poticaja mjera odvojenog skupljanja komunalnog otpada. Fond je bespovratno pokrio 60 posto vrijednosti nabave koja iznosi 16.495 eura, odnosno 9897 eura, a ostatak mi iz općinskog proračuna, govori načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Bigbelly spremnici omogućuju komunalnim tvrtkama koje prikupljaju otpad da učinkovito koriste i zaposlenike i vozila za prijevoz otpada jer se kante prazne ciljano, tj. samo one koje su zaista pune, a sve se nadgleda pomoću posebne aplikacije.

Komprimiranjem otpada broj vožnji do lokacija gdje se nalaze spremnici za otpad može se smanjiti do 80 posto.


Reci što misliš!