Događaji

#prepucavanje

Milanović: Nepoštivanje procedure imenovanja čelnika VSOA-e je kršenje Ustava

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović ustvrdio je u utorak kako nepoštivanje procedure oko imenovanja ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), unatoč njegovim inicijativama, predstavlja kršenje Ustava.

Šefa VSOA-e bira se isključivo suglasjem predsjednika i premijera, poručio je Milanović na konferenciji za novinare u Uredu predsjednika.

Odgovarajući na novinarski upit zašto se čekalo posljednji trenutak (s obzirom na to da ravnatelju VSOA-e generalu Ivici Kinderu istječe mandat 10. srpnja)  i zašto zajedno s premijerom ne razriješi situaciju, uzvratio je kako se njegova inicijativa za to "sudara s betonskim zidom korupcije, bezobrazluka i klijentelizma".

Podsjetio je kako je njegova inicijativa da sustav funkcionira u hladnom pogonu te da se potpredsjednik Savjeta za koorodinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija Dragan Lozančić obratio predsjedniku Tomi Medvedu da se sazove sjednica tog Savjeta što je on i prihvatio. Inicijativa ima za svrhu da zaposleni ne bi ostali bez plaće, da mogu raditi, ali ne i temeljnu zadaću agencije, pojasnio je predsjednik.

Po njegovu VSOA-u treba ozbiljno resetirati, ali i da je general Kinder učinio sve što se od časnika očekivalo pa čak i zatražio vlastito razrješenje, no da se dalje nije moglo. Kazao je kako mu se "preko tarabe" bacilo ime nekog generala (Mijo Validžić) kojeg je imenovao u glavni stožer da bi ga se prebacilo u VSOA-u tri mjeseca kasnije da bi ga mogli ucjenjivati. To je iznuda, ucjena, tako se ne može razgovarati ni s pipničarkom, a ne predsjednikom Republike, upozorio je Milanović i dodao kako se situacija ne može rješavati preko medija.

Upitan tko će voditi VSOA-u za tjedan dana, Milanović je odgovori da će to činiti onaj koga se dogovori na sastanku savjeta koji je osobno inicirao, ustvrdivši da takvo što ne može pasti na pamet premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Mariju Banožiću kojima je na pameti samo interes HDZ-a. Ustvrdio je kako se cijelo vrijeme "siluje Ustav zato jer može”, rekao je Milanović podsjetivši na premijerove riječi 'mogu što hoću.

Milanović također smatra kako je praksa potpuno nekontroverzna i svakome jasna, a jedina je zbrka tamo gdje piše da je nakon usuglašavanja ministar obrane neki predlagatelj.  

Predsjednik nije želio komentirati izjave ministra Banožića rekavši kako "on ne predstavlja ništa osim teklića" i da s njime ne misli polemizirati.

Na upit je li ugrožena nacionalna sigurnost, Milanović je rekao kako je ona kompromitirana u uvjetima kada premijer već mjesecima odbija razgovor s vrhovnim zapovjednikom.

Nesigurnost koju potiče Plenković nagriza vojsku iznutra

“Naša praksa zna da se ravnatelja VSOA-e bira na inicijativu predsjednika Vlade, podsjeća Milanović. "Ako mi predložiš Banožića, poslat ću ti paket lijekova, a ako mi predložiš nekog dobrog onda ćemo razgovarati ili ću odmah prihvatiti. O sistemskim promjenama nitko osim predsjednika i premijera ne može razgovarati i to je jedina adresa na kojoj se to rješava”, naglasio je Milanović. Smatra i kako nesigurnost koju potiče Plenković nagriza vojsku iznutra.

Upitan osjeća li se odgovornim za nastalu situaciju, rekao je kako se ne radi o egu i istaknuo da na čelo VSOA-e treba doći netko tko može (to raditi), a da se može dogovoriti i da to “uopće ne bude vojna osoba nego netko sposoban za to”. Činjenica je da poštujem procedure koje postoje da bi se nečija samovolja držala pod kontrolom. Zna se tko u ovoj zemlji govori i radi 'ja mogu što hoću'”, dodao je.

Milanović kaže da je general Kinder pred mirovinom te da je detaljno rekao što mu sve zamjera i zbog čega je tražio njegov odlazak, kao i da je sam Kinder tražio da ga se razriješi kad je vidio da Plenković ne reagira.


Reci što misliš!