Događaji

zbog rota virusa

Na plaži Borik more će se i dalje testirati

Na plaži Borik more će se i dalje testirati
Dino Stanin/PIXSELL

U suradnji s epidemiolozima i hotelskom kućom na Boriku, a nakon niza napisa u medijima, zadarski Zavod za javno zdravstvo će dodatno uzorke mora testirati i na rota viruse.

U moru na plaži na Boriku prije 12 dana bio je prisutan rota-virus, potvrđeno je dodatnim analizama kakvoće mora koje su naručene nakon što se grupa građana koja se tamo kupala požalila na simptome viroze.

U suradnji s epidemiolozima i hotelskom kućom na Boriku, a nakon niza napisa u medijima, zadarski Zavod za javno zdravstvo će dodatno uzorke mora testirati i na rota viruse.

Ravnatelj Zavoda Benito Pucar kazao je sljedeće:

- Uprava hotelske kuće je odmah reagirala nakon pojave viroza, ispitivanje mora na plaži Borik 21. 6. je bilo izvrsne kakvoće, s tim da je kod hotela Donat bila u 2. Kategoriji. Nakon objave u medijima tražili su ponovljeno ispitivanje , to smo odradili i 22. 6. je bilo izvrsne kakvoće. Međutim, nakon bure u javnosti uzeli smo još jednu točku  i išli skroz u plitko i uzeli uzorak na 20-30 centimetara dubine, međutim onečišćenja nije bilo, tako da što se tiče što se tiče kakvoće mora nije bilo riječi o nikakvoj virozi iz mora - opisuje Pucar slijed događaja te dodaje : 

- Međutim na Boriku je tada bio i inspekcijski nadzor gdje su inspekcija i epidemiolozi su odradili uzorkovanja u sklopu hotelske kuće, a nakon prijave pacijenata sa simptomima viroze i naša služba za epidemiologiju i humanu mikrobiologiju su napravili analize i u jednom uzorku su izolirali rota-virus. 

Nakon svega toga smo dogovorili s HZJZ u Zagrebu da ćemo uzorkovati prošireno analize i na viruse, tako da ćemo te uzorke uzeti sutra i poslati na analizu u Zagreb jer to su specifične analize koje ne radi svatko tako da građani mogu biti mirni, kazao je za program Radio Zadra ravnatelj zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Osim ovog slučaja i jednog onečišćenja na plaži Marex početkom lipnja, uslijed začepljena oborinske kanalizacije na cesti navodi Pucar, more na području Zadarske županije je 90 posto u prvoj kategoriji - pokazuju rezultati prva 4 kruga ispitivanja.

Peto će uslijediti 10. srpnja i dalje svakih 15 dana.

Spomenimo još kako se prošle godine analiza obavljala na 103 lokacije na području županije, ove godine na 100 jer su Turističke zajednice Kolana i Privlake izašle iz kruga nadziranih plaža.


Reci što misliš!