Događaji

skup kineziologa u zadru

Goran Leko: Cilj nam je u što kraćem roku djelotvorno i kontinuirano pratiti tjelesnu spremnost djece i mladih u Hrvatskoj

Goran Leko: Cilj nam je u što kraćem roku djelotvorno i kontinuirano pratiti tjelesnu spremnost djece i mladih u Hrvatskoj

Djeca i mladi u Hrvatskoj i Europi opasno su neaktivni stoga je nužno povećati i kontinuirano pratiti njihovu tjelesnu aktivnost. S ovime se složilo više od 300 stručnjaka iz cijele Europe koji su se u Zadru okupili na međunarodnom stručnom skupu pod nazivom Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih.

Poražavajući podaci govore kako u Europi svako treće dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu, a upravo na ovom skupu predstavljena su nova istraživanja i rješenja gorućeg problema koji je usko povezan s manjkom školskih satova tjelesne i zdravstvene kulture.

skup kineziologa u zadru, kineziolozi Započelo 31. izdanje Međunarodne ljetne škole kineziologa

Veliku pažnju privukla je aktualna tema „Osnovna škola kao cjelodnevna škola“ koja uključuje značajnu reformu školstva. Prof. dr. sc. Josip Burušić, posebni savjetnik za cjelodnevnu školu ministra znanosti i obrazovanja RH, održao je predavanje i otvorio panel raspravu.

Predstavio je eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja koji u rujnu kreće u 63 škole u Republici Hrvatskoj.

To je izuzetna prilika da se kineziolozi uključe u praćenje morfoloških obilježja, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti učenika od samog početka osnovnog obrazovanja.

„Upravo na ovom stručnom skupu zajedno raspravljamo nove elemente cjelodnevne škole u kojoj smo učinili značajne promjene kada je u pitanju tjelesna aktivnost djece. Djeca su nedovoljno tjelesno aktivna, imamo epidemijske razmjere prekomjerne tjelesne težine, previše pasivnog vremena provedenog na sjedilački način.

Osmislili smo program koji smo integrirali u cjelodnevnu školu, a koji se očituje u povećanju nastave tjelesne i zdravstvene kulture, modernizaciji rada, uvođenju novih programa i testiranju rješenja u kojem će magistri kineziologije izvoditi nastavu. Tu je i niz promjena kojima želimo riješiti postojeće probleme i izazove. Kroz četiri godine pilot projekta testirat će se i sagledati svi elementi što je značajan put prema modernizaciji i osuvremenjivanju hrvatskih škola.“ – rekao je prof. dr. sc. Josip Burušić. 

Ovogodišnji Međunarodni stručni skup Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih glavna je tema 31. Međunarodne ljetne škole kineziologa koja se održava do 1. srpnja, a u brojnim predavanjima, radionicama i raznim aktivnostima sudjeluju ugledni domaći i međunarodni stručnjaci prof. dr. sc. Luis Bettencourt Sardinha s Fakulteta kinetike Sveučilišta u Lisabonu, prof.dr.sc. Thomas Skovgaard s Fakulteta zdravstvenih znanosti Sveučilišta južne Danske, prof.dr.sc. Gregor Jurak s Fakulteta za sport Sveučilišta u Ljubljani, prof.dr.sc. Uri Schaefer, predsjednik Međunarodnog vijeća za sportske znanosti i Tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Tu su i domaći predavači s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc.dr.sc. Hrvoje Podnar i izv.prof.dr.sc. Maroje Sorić.

„Cilj nam je utvrditi stanje tjelesne spremnosti djece i mladih u Hrvatskoj koje možemo utvrditi jedino na osnovu standardizirane baterije testova koje u Hrvatskoj trenutno nema. Ovdje su predavači koji već dugi niz godina prate tjelesnu spremnost djece u Portugalu, Sloveniji i Danskoj, a od kojih ćemo saznati koje su sve mogućnosti implementacije rezultata tih mjerenja u edukaciju u sportu i zdravstvu. Cilj nam je u što kraćem roku djelotvorno i kontinuirano pratiti tjelesnu spremnost djece i mladih u Hrvatskoj.“  - zaključio je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.

Međunarodni stručni skup podržali su brojni državni dužnosnici i stručnjaci među kojima su Neven Šavora, ravnatelj Odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa i zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, Marjan Jerković, viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Saša Ceraj, predsjednik Hrvatske olimpijske akademije, izaslanik gradonačelnika grada Zadra Joso Nekić, pročelnik upravnog odjela za odgoj i školstvo grada Zadra, Snježana Jurinić, predsjednica Sportske zajednica grada Zadra, Goran Leko, predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza, Mario Baić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilšta u Zagrebu te brojni drugi.

„Hrvatski sport danas je suočen s nizom izazova, a jedan od njih je nespremnost djece da se bave sportom jer su izloženi raznim vanjskim utjecajima. Djeca se manje bave tjelesnom aktivnošću, manje od 300 tisuća djece u dobi od 11 do 16 godina ulazi u sport. Stoga mislim da je ovo vrlo bitna tema, da se uđe u škole, da se prati tjelesna spremnost djece, da ih se testira. HOO značajno podupire ovaj najstručniji skup kineziološke struke u Hrvatskoj i nadamo se da će ove i buduće teme pomoći hrvatskom sportu da prevlada izazove koji stoje ispred nas.“ – zaključio je Neven Šavora, ravnatelj Odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa i zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora.

31. izdanje Međunarodne ljetne škole kineziologa održava se u organizaciji Hrvatskog kineziološkog saveza, a suorganizatori su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Studij Kineziologije - FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Agencija za odgoj i obrazovanje RH, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Športska zajednica Grada Zadra, Sportski savez Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor, International Association of Sport Kinetics (IASK). Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, Međunarodno vijeće sportske znanosti i tjelesnog odgoja (ICSSPE) te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS. Domaćin je Grad Zadar.

 


Reci što misliš!