Događaji

Aktualno

Stigao demantij iz Privlake, pod krinkom “rekonstrukcije plaže” ostvaruje se plan korumpiranih pojedinaca?

Stigao demantij iz Privlake, pod krinkom “rekonstrukcije plaže” ostvaruje se plan korumpiranih pojedinaca?

Stigao je na adrese zadarskih medija demantij iz Privlake, te najavljen još jedan prosvjed, jer se kako ističu građani, pod krinkom “rekonstrukcije plaže” ostvaruje se plan korumpiranih pojedinaca

Prenosimo demantij u cjelosti:

ZAŠTITIMO NAŠU PLAŽU I ŠUMU OD KORUMPIRANIH INTERESA

U zajedničkom naporu za zaštitu naše prekrasne plaže i šumskog područja, Udruga u nastajanju Vlasnika nekretnina Sebačevo i Batalaža,  te svih ljubitelja Privlake dematira izjave Načelnika općine Privlaka Gašpara Begonje, izjavljene u Zadarskom listu i Zadarskom tjedniku.  

Načelnikove izgovorene riječi o opisu zahvata, objavljene u Zadarskom listu i Zadarskom tjedniku, demantiramo navođenjem bitnih stavki iz Elaborata o uređenju obalnog pojasa Općine Privlaka u Zadarskoj županiji, koji se može naći na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod Vita Projektom. Studiju utjecaja na okoliš naručila je Općina Privlaka, a napisala ga je Vita Projekt na 90 stranica. Navedeni dokument više su puta pročitali naši volonteri, građevinski inženjeri, arheolozi, botaničari, ekolozi i geolozi, profesori te turistički djelatnici. U projektu smo našli 10 ključnih grešaka te smo o njima obavijestili sve nadležne institucije. Pokušaj kontaktiranja izvođača Vita Projekta do sad je neuspješan.

7e4845391492bb421f9e1b70091082e1.jpg?v=2Citiramo samo neke dijelove projekta:

- Ukupna površina obuhvata (kopno+more) iznosi 15.110 m2

- Ukupna površina kopnenog dijela iznosi 6.265 m2 , od čega je 200 m2 postojeće kopno i 6.065 m2 novog nasutog kopna

- Ukupna površina morskog dijela obuhvaća 8.845 m2

 Alarmantno je nasipanje nove obale u površini od 6065 m2! 

Također izdvajamo sljedeći opis Projekta:

- Planirana je realizacija novih pješčanih plažnih površina (oko 3.600 m2),

- Procijenjena količina iskopa u nadsloju (pijesak) je oko 280 m3, a iskop kameno betonskog

materijala od rušenja zidova i molova je oko 90 m3

- Dva krajnja pera su širine 6 m, što ih svrstava u kategoriju gata – sunčališta, a pojedinačnih su dužina 96 m (istočni) i 78,5 m (zapadni)

- Budući da predmetni zahvat nije proizvodna djelatnost, tehnološki proces ne postoji Citiramo samo neke dijelove projekta:

Novi sporni predmetni zahvat uključuje velike iskope pijeska (procijenjena količina od oko 280 m3) i rušenje zidova te molova (procijenjena količina od oko 90 m3 kameno-betonskog materijala). Osim toga, planirana je izgradnja dva gata-sunčališta, širine 6 m, s pojedinačnim dužinama od 96 m (istočni) i 78,5 m (zapadni). Važno je napomenuti da ovaj zahvat nije proizvodna djelatnost, te stoga ne postoji tehnički proces koji bi ga opravdao.

Demantiramo načelnikove riječi ”Pa barem da se jedna plaža uredi”

Nakon tolikog broja godina na vodećoj funciji u Općini Privlaka ovakva rečenica nije istina. Na predjelu Vruljica ekocid nasipanja je toliki da se stvorilo novo kopno. Tim podhvatom su uništeni nasadi slanoljubnih biljaka koje sprječavaju eroziju krškog privlačkog tla. Loša izvedba nepovratno je nanijela štetu cijeloj zajednici ljudi, biljaka i životinja na našem području.

Načelnik je također izjavio na radiju da nema više prostora za "mir i samoću, koji su sad stvar prošlosti" Na žalost, loše upravljanje našim resursima, za posljedice ima ogromne greške koje su često nepopravljive.

Pozivamo privlačke vijećnike da se informiraju o najnovijem lošem projektu i da budu spremni odgovarati narodu, do u detalje, za svoje odluke.

O spornom Idejnom planu Općine Privlaka,  već se govori kao o finalnom projektu  bez da je isti prošao kroz legalni proces obavještavanja i uvažavanja mišljenja i prijedloga zajednice, koju bi Vijeće i Načelnik trebali zastupati.

Nezakonski se za isti projekt zatražila Lokacijska i Građevinska dozvola, te se pod budnim okom građana prijavilo bezakonje i slučaj se vratilo na uvid građanima

Stoga tražimo potpunu reviziju Prostornog i Urbanističkog Plana.

Do prije par dana većina stanovnica i stanovnika Privlake vjerovala je da do ovog idejnog plana neće ni doci radi nezdrave klime stvorene među ljudima u Privlaci. Sad narod iz Privlake, Zadrani i naši gosti znaju da se u Uvali Livadica pokušava nastaviti s realizacijom Idejnog urbanističkog plana i to s megalomanskim apetitima.

Načelnikove izgovorene riječi ne prate pisanu riječ Idejnog plana vidljivu u Elaboratu, stoga pozvane su službe koje su zadužene za nadzor. Tražimo reviziju plana koji je od početka nezakonit jer se nisu uvažila mišljenja i prigovori lokalnog stanovništva. Nepoštujuči proceduru nezakonit je plan poslan na dobivanje Lokacijske i Građevinske dozvole bez Urbanističkog plana a kamo li s detaljnim urbanističkim planom.

Sve navedeno stvara veliku sumnju u demokratske procese u Općini Privlaka.

Molimo medije da nas kontaktiraju, izađu na teren i naprave reportažu te posjete ljude koji brinu da ovako štetan projekt ne prođe i nepovratno nam ne našteti.

Ovom neredu i monologu moramo stati na kraj!

Udruga u nastajanju Vlasnika nekretnina Sebačevo  i  Batalaža,  te svih ljubitelja Privlake odlučno se protivi ovim planovima koji predstavljaju prijetnju našem okolišu i naslijeđu naše zajednice. Ova mala šuma i plaža pružaju nam jedinstveno okruženje za odmor, rekreaciju i povezanost s prirodom. Uništavanje ovog područja ne samo da bi ugrozilo našu prirodnu baštinu, već bi također imalo dugotrajne posljedice na lokalni ekosustav i bioraznolikost.

Pozivamo sve mještane Privlake  i širu javnost da se ujedine s nama u očuvanju ove vrijedne plaže i šume. Ovo je prilika da pokažemo svoju snagu i zajedništvo te da se suprotstavimo neodgovornom postupanju vlade i korumpiranim interesima. Želimo sačuvati ovaj dragocjeni resurs za buduće generacije i osigurati održiv razvoj našeg sela.

Pozivamo nadležne institucije da pažljivo razmotre upućene prigovore koji bi očuvali plažu i šumu te istovremeno promicali ekonomski razvoj na održiv način. Također, molimo medije da podrže našu inicijativu i pruže prostor za javnu raspravu o ovom pitanju.

Koristimo priliku da vas pozovemo na prosvjednu akciju protiv planova upitnih radova pod krinkom “rekonstrukcije plaže” korumpiranih pojedinaca koji žele uništiti našu plažu i izbetoniztati i taj dio Privlake. Slijedeća prosvjedna akcija će se održati 22. srpnja, 2023. u 18h na plaži Livadica.


Reci što misliš!