Događaji

zadarski Porat

Ovisnost je problem o kojem se i dalje nedovoljno govori

Ovisnost je problem o kojem se i dalje nedovoljno govori

Poslodavci trebaju imati povjerenja i dati šansu bivšim ovisnicima koji su se pokazali kao dobri, vrijedni i pošteni zaposlenici, poručuje predsjednica NADE - Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obitelji ovisnika.

Odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih Naroda od 1987. godine, svake se godine 26. lipnja obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama s ciljem promoviranja zdravih stilova života te informiranja javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti, piše Radio Zadar.

 Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga obilježen je i u Zadru. Nada,Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obitelji ovisnika i Udruga Porat sa suradnicima organizirali su susret s građanima uz informativne štandove.

Ivana Buterin Gluić, voditeljica je terapijske zajednice Mondo Nuovo u Nuniću i problemom ovisnosti bavi se već 20 godina. Kaže kako se o ovom problemu i dalje ne govori dovoljno i većina misli kako se ovisnost događa nekom drugom:

“Mladi su danas dosta ovisni o internetu, puno vremena provode na društvenim mrežama ili raznim aplikacijama. Zato prevencija mora krenuti od vrtića i kod djece jačati socijalne vještine i samopouzdanje. Roditelji trebaju znati da djeca mogu i to rade naručiti sintetičku drogu preko interneta, a da ne moraju izaći iz kuće ”
Ivana Buterin Gluić, voditeljica terapijske zajednice Mondo nuovo u Nuniću

U terapijskoj zajednici trenutačno je 18 štićenika u dobi od 18 do 55 godina, njihova šansa o izlječenju ovisnosti o drogama, alkoholu ili o kockanju uvelike ovisi o njima samima, kaže Buterin jer kada to rade radi sebe onda su i rezultati dobri.

Ivanka Matulić, dugogodišnja je predsjednica NADE,Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obitelji ovisnika  ističe  suradnju sa Zavodom za zapošljavanje  i mjerom  Poslodavci trebaju imati povjerenja i dati šansu bivšim ovisnicima koji su se pokazali kao dobri, vrijedni i pošteni zaposlenici, poručuje predsjednica NADE.

“Ističemo naš prvi EU projekt „Tu sam za tebe“ koji nam je pomogao doprijeti do ljudi koji su stigmatizirani, ili su ovisnici ili njihovi članovi obitelji. Na način da su sami došli u našu udrugu i potražili pomoć. Uspjeli smo ih par uputiti na liječenje. ”
Ivanka Matulić, predsjednica je Udruge NADA, za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obitelji ovisnika

 


Reci što misliš!