Događaji

Plava noć

Udruga Điran iz Ugljana i gosti izveli pjesme i plesove kojima čuvaju tradiciju i kulturu

Udruga Điran iz Ugljana i gosti izveli pjesme i plesove kojima čuvaju tradiciju i kulturu
Ingrid Švorinić

Udruga Điran iz Ugljana još je jednom oživjela sjećanje na Plavu noć, večer folklora koja se prvi put održala prije 45 godina, davne 1978. godine.

Kako tada, tako i sada – Plava noć je manifestacija koja predstavlja ljeto, pjesme, plesove i zabavu, proslavu tradicije, ali prije svega zajedništva.

 

Ugljanska Udruga Điran, djeca iz Dječjeg vrtića Lastavica i OŠ Valentina Klarina, KUD Sv. Ante iz Lukorana, KUD Kunjka iz Tkona te prvi put na Plavoj noći KUD Graničar iz Čazme i Pulići Tovareće mužike iz Sali izveli su pjesme i plesove kojima ponosno čuvaju svoju tradiciju i kulturu.

 

A upravo se na to osvrnuo u pozdravnom govoru i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je istaknuo da nam najmlađi folkloraši na pravi način pokazuju kako se čuva svoje.

- Oni su u pravom smislu riječi naša budućnost, a na nama je da im osiguramo mirno, sigurno i sretno odrastanje. Ovi običaji i tradicija koje njegujete naš su identitet i zato vas molimo da ih čuvate od zaborava jer su došla vremena u kojima se moramo prilagoditi nekim novim običajima. Ima nas sve više i različiti smo, ali uvijek moramo čuvati svoje, znati otkud smo potekli i što je naša tradicija, dodao je načelnik Brižić.

 

Uz Udrugu Điran, Plavu noć organizacijski su podržali Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko, a predsjednica Udruge Điran Ingrid Vukić posebno se na pomoći zahvalila Vesni Bacalja, Božici Kliman, pizzerijama Azur i Mareta te Turističko informativnom centru Ugljan.

 

U velikoj FOTOGALERIJI Ingrid Švorinić pogledajte kako je protekla ugljanska večer folklora.


Reci što misliš!