Događaji

Dobro je znati

Promjena za sve koji imaju minuse na tekućem, građanima stiže obavijest banaka

Promjena za sve koji imaju minuse na tekućem, građanima stiže obavijest banaka
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Lani je 13 banaka potpisalo s Vladom i HNB-om Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu jer mnogi građani nisu bili svjesni da skupo plaćaju prešutna prekoračenja

Do kraja mjeseca građanima će banke poslati ponude zamjenu prešutnog prekoračenja u dopušteno prekoračenje po tekućim računima. Nakon toga svi oni koji imaju prešutno prekoračenje moći će tu promjenu dogovoriti u idućih godinu dana, a ako to ne učine, ukinut će im se prešutni minus s krajem lipnja 2024. godine.

Mjesec dana prije ukidanja minusa banke će klijentima ponuditi vraćanje ukinutog minusa kroz kredit na rate, pišu 24 sata.

Lani je 13 banaka potpisalo s Vladom i HNB-om Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu jer mnogi građani nisu bili svjesni da skupo plaćaju prešutna prekoračenja. Radi se o prekoračenjima pri kojima banka potrošaču daje na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa ili dogovoreno prekoračenje. Banke su mogle same odrešivati cijenu korištenja prešutnog minusa na tekućem računu, a te cijene bile su visoke.

U rujnu 2021. banke su bile odobrile prekoračenje po tekućem računu banke za gotovo 1,83 milijuna računa, od njih ukupno nešto više od 2,59 milijuna. Prema tadašnjim podacima HNB-a, od toga je 94 152 dopuštenih, a 1.733.840 prešutnih prekoračenja po računu. HNB je bio proveo i istraživanje koje je pokazalo da 70 posto građana ima otvorene tekuće račune od čega ih više od 95 posto ima prešutna prekoračenja koja su u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih prekoračenja. Prema nalazima HNB-a ta prešutna prekoračenja iznosila su i do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja.

 


Reci što misliš!