Događaji

javni poziv

Potpora mladim obiteljima i samcima podstanarima ove godine 800 tisuća eura

Potpora mladim obiteljima i samcima podstanarima ove godine 800 tisuća eura

Gotovo 800 tisuća eura biti će isplaćeno ove godine mladima do 30 godina, te mladim obiteljima sa ili bez djece do 45 godina za troškove stanovanja, ako u (su)vlasništvu nemaju nekretninu i ako im neto plaća nije veća od prosječne plaće u Hrvatskoj, piše u petak Večernji list.

Financijska potpora za troškove stanovanja iznosit će 180 eura mjesečno ili 2160 eura godišnje za mladu obitelj s djecom dok će za mlade samce do 30 godina i za obitelji bez djece iznositi 120 eura mjesečno ili 1440 eura godišnje.

Kako bi donekle olakšao život mladima i mladim obiteljima koji nisu stambeno zbrinuti, Središnji državni ured za demografiju i mlade proveo je pilot projekt javnog poziva općinama i gradovima za financijsku potporu za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. koji je rezultirao većim brojem prijava nego što je predviđeno novca u proračunu za ovu godinu.

Ukupna sredstva za projekt od 785.719 eura podijeljena su u 3 grupe - 100.000 eura za Sisačko-moslavačku županiju, 245.537 eura za nerazvijenije općine i gradove koje se svrstavaju po indeksu razvijenosti od I. do IV. stupnja te 440.181 eura za mlade u razvijenijim općinama i gradovima od V. do VIII. stupnja razvijenosti.

Najveći iznos koji se može dodijeliti gradu ili općini je 19.440 eura za najviše 10 korisnika.

Na javni poziv javilo se najviše mladih ljudi iz kontinentalne Hrvatske, prednjače slabije razvijene općine i gradovi Zagrebačke županije, te po broju prijava slijede gradovi i općine Osječko-baranjske županije, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke...

Najmanje prijava za stambeno sufinanciranje pristiglo je iz općina i gradova primorske Hrvatske. To govori i o raslojavanju unutar Hrvatske jer su mladi osobito u razvijenim jadranskim županijama, očito, stambeno zbrinuti i u boljem položaju nego mladi iz nerazvijenih i siromašnih općina i gradova, osobito iz slavonskih županija, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

 


Reci što misliš!