palača cedulin
Prvi Fish & Jazz Festival: Posjetitelji ugodno iznenađeni glazbenim dočekom u centru Zadra
Opuštena atmosfera jazz glazbe, uz obilje ukusnih ribljih zalogaja, obilježila je početak prvog Fish & Jazz Festivala u četvrtak ujutro. Ova nova gastronomsko-zabavna i vinska manifestacija organizirana je od strane Turističke zajednice grada Zadra u suradnji s partnerima – tvrtkom Cromaris i Vinima Fiolić.
Festival je smješten u ambijent atrija Palače Cedulin, pa su mnogi gosti Zadra koji su toga jutra krenuli u obilazak starog dijela Zadra, bili ugodno iznenađeni glazbom koja ih je dočekala na samom ulazu na poluotok.
U opuštajućem jazz tonu, prvo festivalsko jutro uveličao je Nick
Bresco Quartett, predvođen Nikolom Breškovićem, dubrovačkim
glazbenikom koji trenutno djeluje u Parizu.
Dok su Nick i njegovi kolege zagrijavali namjerne i slučajne
posjetitelje novog Festivala, na drugom su dijelu atrija mladi
chefovi Mladen Križanović i Tihomir Bježančević, uz pomoć
mlađahnog učenika zadarske škole kuhanja Luke Ožakovića,
pripremali su riblje porcije od Cromarisove ribe.
Sad već iskusni chef Mladen, koji se nekoliko godina usavršavao u Japanu, motao je sashimi rolice od podlanice. Iako imaju imaju oblik sushija, Križanovićeve rolice su složene bez riže, tek od fileta ribe, krastavaca i avokada uz dodatak kavijara od pastrve.
Tako je na najbolji način istaknut izvorni okus svježe ribe kojeg
će obogatiti tek malo soja umaka i ukiseljeni đumbir.
Chef Bježančević je posjetiteljima pripremao obilniji obrok s
mediteranskim naglaskom – pozamašni sendvič od pržene kornatske
hame uzgojene u kavezima Cromarisa, kojoj je dodao malo svježeg
kupusa.
Vinarija Fiolić je na Festivalu prisutna sa svoja tri vina, maraštinom po kojoj je ova zadarska boutique obiteljska vinarija i najpoznatija te crnim cuveeom i roseom. Fiolić Spritz je njihovo originalno piće proizišlo iz pića Aperol Spritz, s tim što Fiolići u svom dugom koktelu koriste sastojke iz vlastite proizvodnje (osim pjenušca) pa je jedan od njih sjajni Fiolić liker od višnje maraške.
Festivalsko jutro imat će svoj logičan nastavak i navečer prvog dana. U četvrtak navečer gastronomska i vinarska postava ostat će ista, ali će goste zabavljati Elio Coppola Trio. Zadarski ljubitelji jazz glazbe pamte ovaj trio po sjajnom nastupu prošlog ljeta u Muzeju antičkog stakla, kada su nastupali s francuskom pjevačicom Celiom Kameni.
Fish & Jazz Festival traje i u petak kada sviraju i pjevaju Elena Stella & AJ trio, a navečer nastupaju ponajbolji hrvatski jazzeri Black Coffee, uz svojevrsno iznenađenje u ulozi pjevačice - glumicu Uršulu Najev.
Ulaz na sve programe se ne naplaćuje, a cijene hrane i pića su i više nego pristupačne.
Izdvojeno
-
Postojale su kod potpisnika ovih redaka određene bojazni oko same kvalitete dugoiščekivanog Coppolinog spektakla koji se 'kuhao u produkcijskom kotlu' gotovo puna četiri desetljeća.
-
Naručivanje hrane putem aplikacija i večernji izlasci s prijateljima su zabavni, ali mogu ozbiljno smanjiti stanje na vašem računu. Smanjenje troškova i štednja ne znače nužno dosadan život bez zabave. Uz nekoliko specifičnih promjena u životnom stilu, možete povećati štednju, a i dalje uživati u kvalitetnom životu bez žrtvovanja zabave. Evo što savjetuju stručnjaci.
-
Jedan od najsmrtonosnijih oblika raka je rak pluća; godišnje od te bolesti umire oko 1,8 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj njih oko tri tisuće.
-
Iz Jadrolinije su petak izvijestili da je završen redovni pregled broda „Marko Polo“, koji plovi između Splita i Ancone, te je nalaz uredan i bez značajnih primjedbi, dok iz Sindikata pomoraca kažu da je zabilježeno 12 nedostataka i da ima prostora za bolji nadzor sigurnosti plovidbe.
Reci što misliš!