Događaji

pomaže joj snaha

Baka Kata neumorno radi narodne nošnje i u 85. godini

Baka Kata neumorno radi narodne nošnje i u 85. godini
Ivica Galovic/PIXSELL

Na izložbi „Slavoniji s ljubavlju”, koja je bila postavljena u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici, posjetitelji su mogli vidjeti i nekoliko lutki odjevenih u narodne nošnje. Ne bi to bilo neobično da ‘autorica’ nije Kata Rukavina iz Zagrađa kojoj je 85 godina!

– Tako sam nekad i ja bila opremita – s ponosom u glasu kaže baka Kata, koja je na izložbu došla sa snahom i kćerkom. Nažalost, dodala je, sada i zbog godina a i zbog supruga koji je preminuo prije tri godine, nosi crninu, piše Požeški vodič.

Kata Rukavina i u 85. godini života izrađuje narodne nošnje i u njih odijeva lutke Ima 85 godina i još uvijek izrađuje narodne nošnje

Obzirom da ju vid pomalo izdaje, jedno je oko i operirala, baki Kati u izradi nošnji pomaže snaha Snježana.

– Ja krojim i zapovidam, a ona šiva. Nošnju za jednu bebu možemo napraviti za jedan dan – kaže baka Kata. Nekada, dodala je, lutki u narodnoj nošnji puno je prodavala, sad nešto manje. Isto tako, u mladosti je pravila i vezenke, ‘peškire’…

– Više ne vidim dobro pa to ne radim. Nekad mi dođe da mogu, nekad da ne mogu raditi – rekla je na kraju sliježući ramenima baka Kata, dodajući kako će nošnje još raditi dokle god bude mogla jer, Slavonija joj je posebno lijepa baš – zbog nošnji, kazala je za Požeški vodič!

 


Reci što misliš!