Događaji

Novi korak

Održano gostovanje dramske radionice PB Ugljan s predstavom "U oblacima"

Održano gostovanje dramske radionice PB Ugljan s predstavom
Naši školji

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, u suradnji s psihijatrom, dr. Vitomirom Višićem iz Psihijatrijske bolnice Ugljan, organizirao je u ponedjeljak poslijepodne gostovanje dramske radionice PB Ugljan s predstavom “U oblacima”.

Treći je to projekt koji je vodila dramaturginja i redateljica Ana Dalbello, a u osmišljavanju teksta, priče i poruke kojom se pacijenti otvaraju svijetu – sudjelovali su svi.

- I ovoga su puta polaznici radionice bili autori teksta, ne samo izvođači na sceni. Ulazili smo u podsvijest i izlazili na scenu! Izloženi očima publike. Ponosno glumimo sami sebe, pričamo o ulogama, čekanju, recitiramo i plešemo… Nadamo se i ne damo se! Ne sramimo se svojih dijagnoza, mi glumimo da bismo pokazali da je moguće spojiti patologiju i poetiku. Moguće je biti pod terapijom i pod kreativnim adrenalinom, objašnjava redateljica Dalbello.

 

“I bit će kao vrt u jutro!”, kaže jedan od glumaca. “I bilo je!”, kaže redateljica, koja nakon zadarskoga gostovanja nastavlja s pripremama za novu izvedbu pred publikom PB Ugljan.

- Malo je onih koji iz “oblaka” mogu komunicirati s ostatkom svijeta. Mi smo uspjeli!!!, poručuje Ana Dalbello.

 

 

Predstava u Zadru izvedena je u sklopu vježbi iz kolegija Psihopatologija za studente diplomskog studija psihologije, ali i za sve druge zainteresirane studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru.

 

Na taj način Odjel za psihologiju i Psihijatrijska bolnica Ugljan željeli su pridonijeti destigmatizaciji i shvaćanju duševnih bolesti, a u tom cilju napravljen je novi korak: studenti psihologije sudjelovali su danas u procesu i načinu kreativnog rada na dramskoj radionici u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan.

 

Dramske radionice u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan počele su prije tri godine na Odsjeku za radnu terapiju koji vodi Filip Valčić.

Ana Dalbello napominje kako od prvoga dana ima veliku podršku ravnatelja Mladena Mavara, a naknadno se u projekt uključila i terapeutkinja Ivana Pavičić koja ističe kako se dramskom ekspresijom pacijenti imaju priliku razvijati u fizičkom, psihičkom i socijalnom smislu.


Reci što misliš!